Балкани, Свят

Напрежението в Албания расте, възможно е Мета да разпусне парламента

Вместо в посока на успокояване на ситуацията, поведението на албанските лидери води до увеличаване на политическото напрежение в страната, пише МИА.

Опозиционната Социалистическа партия внесе искане, подписано от 55 депутати, за уволнение на президента Илир Мета, който пък на свой ред има вероятност да разпусне парламента. Премиерът Еди Рама продължава с предизборните дейности, а обединената опозиция обяви ежедневни протести в цялата страна.

След подаване на искането до парламента за уволнение на държавния глава, което се очаква много бързо да влезе в дневния ред, кабинетът на Мета изпрати искане до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Клемент Згури за точния брой на народните представители в настоящия състав на парламента, тяхната пълна идентичност и от кои избирателни звена идват.

Сутринта, коментирайки инициативата за неговото уволнение, Мета каза, че той е избран от парламент, “със сигурност не като този, а от напълно легитимен парламент”, което означава, че непълният парламент е легитимен за него. В парламентарната зала има 123 места, от общо 140, както трябва да бъде.

Илир Мета

На поста ръководител на албанската държава с петгодишен мандат, Мета бе избран от предишния състав на парламента в края на април 2017 г. и пое поста през юни.

Междувременно премиерът и лидер на социалистите Еди Рама не се отказва. Избирателната коалиция “Алианс за европейска Албания”, водена от социалистите, продължава категорично с предизборните дейности, като твърди, че на 30 юни ще се проведат местни избори.

От друга страна, обединената албанска опозиция днес заяви, че продължава “много по-силно” с протестите. Те ще се проведат във всички градове на страната и вероятно през следващата събота ще бъде организиран голям “национален протест”, който ще бъде девети поред. /БГНЕС

DW.COM