Международна, Свят

Нови мерки за стимулиране на икономиката в САЩ

Републиканските сенатори представиха в понеделник основните разпоредби на нов пакет мерки за стимулиране на икономиката в размер на около 1 трилион долара.

“Републиканските сенатори създадоха нова предприемаческа структура, за да помогнат на страната ни”, заяви лидерът на мнозинството в горната камара на законодателната власт Мич Макконъл , цитиран от неговата пресслужба. По-рано планът беше договорен с администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Освен всичко друго, законопроектът предлага допълнителни 16 милиарда долара за тестване на коронавирус, повече от 100 милиарда долара за образователни институции, които да им помогнат да възобновят работата си до есента. Както преди, има еднократни плащания за определени категории граждани, както и помощ за малкия бизнес. В същото време инициативата предлага да се намали седмичното увеличение на обезщетенията за безработица от сегашните 600 долара на 200 долара. Тази мярка, според плана на републиканците, ще бъде в сила за два месеца, след което се планира да се осигурят около 70% от последно получаваните заплати преди началото на пандемията.

Както демократите, така и републиканците вече изразиха несъгласие с някои точки от плана, във връзка с които се очаква законопроектът да претърпи значителни промени в следващите дни.

На 16 май Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри с мнозинство пакет от 3 трилиона долара стимулиращи мерки, предложени от демократите. Републиканците в горната камара заявиха, че няма да подкрепят новия пакет от мерки. Тръмп също даде да се разбере, че тази инициатива няма шанс, но по-късно каза, че може да подкрепи друг законопроект, насочен към стимулиране на американската икономика.

От март федералните власти на САЩ вляха около 3 трилиона долара в американската икономика като част от няколко спешни пакета за стимулиране на икономическия растеж. Срокът за изпълнение на последния пакет мерки приключва в края на юли. /ТАСС

DW.COM