Балкани, Свят

Нови препятствия по пътя на Заев

Република Северна Македония и Албания се надяват да получат официална дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз до края на годината. Миналата година френският президент Еманюел Макрон спря процеса, но впоследствие отмени ветото, след като Европейската комисия представи по-строга и обратима процедура за присъединяване към ЕС, за да отговори на условията, определени от Париж. Междувременно споразумението от Преспа премахна гръцката пречка /пред РС Македония/. Сега министър-председателят на РС Македония Зоран Заев се сблъсква с друго препятствие по пътя на страната си към така желаната начална дата за преговори: сделката с България.

Въпреки че България първа призна новосъздадената балканска държава през 1991 г. под конституционното й име Република Македония и че Заев и българският му колега подписаха договор за приятелство през 2017 г., предназначен да уреди техните исторически различия, сега София заплашва да блокира преговорите за присъединяването на Скопие към Евросъюза .

През лятото българската страна разпространи документ, озаглавен „Обяснителен меморандум за отношенията между Република България и Република Северна Македония във връзка с процеса на разширяване, присъединяване и стабилизация на ЕС“, който представи пред правителствата на 26 държави-членки. Документът разяснява позицията на България по много исторически спорове с РС Македония.
Кои са основните проблеми? Единият е езикът, който те /българите/, никога не са разпознавали като „македонски“, разглеждайки го като диалект на българския. Те също така смятат, че идентичността на славяните в Северна Македония всъщност е българска.

В светлината на парламентарните избори, които предстоят през пролетта, част от политическата класа, начело с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов (и с подкрепата на някои историци), оспорва договора със Северна Македония.

Заев полага усилия да намери компромисно решение за историческите различия, за да не нарушава отношенията между двете приятелски настроени държави, но дълбоко в себе си няма причина да се тревожи от евентуална българска блокада по пътя на страната му към ЕС. За европейците и американците сделката между България и Северна Македония и споразумението от Преспа са двата ключови стълба, които поддържат спокойствието и стабилността на Балканите.

——————————————————————–

Ставрос Цимас, в. „Катимерини”

Атина / Гърция

DW.COM