Международна, Свят

Нов огнен ад в Калифорния

Около 60 000 души бяха евакуирани от град близо до Лос Анджелис, Калифорния, след като горски пожар се разпространи бързо на повече от 3000 хектара, блокирайки пътищата и ранявайки сериозно двама пожарникари, съобщава „Дойче Веле“.

“Пожарът в Силверадо” е започнал в 6:47 сутринта местно време в Ървайн Хилс, на около 60 км югоизточно от Лос Анджелис, и се е разпространил бързо заради сушата и силния вятър, съобщиха от пожарните власти.
Вятърът с пориви от над 100 км /ч не само раздухва пламъците, но и предотвратява намесата на противопожарни самолети. Като предпазна мярка властите на Ървайн са разпоредили евакуацията на около 60 000 жители, живеещи в околностите, които са потенциално застрашени от пламъците.
Всички училища в района също са евакуирани, каза сержантът от полицията в Ървайн Кари Дейвис. “Беше лудост. Дори в колата ме боляха очите, носът и гърлото. Имах чувството, че е паднала нощ”, каза Фредерик Турнадре – французин, който работи във фирма в Ървайн.
Помещенията се намират извън евакуационния периметър, но ръководството предпочита да изпрати персонала по домовете. „Дори в офисите започнахме да миришем на дим“, каза Турнадре. Няколко маршрута бяха прекъснати от развихрилите се пламъци, без обаче да попречат на евакуацията.
Националната метеорологична служба предупреждава, че ниската влажност, сухата растителност и силните ветрове са типични условия за това време на годината, но че конкретният епизод е особено силен и обединява „най-опасните условия на пожарите, регистрирани от октомври 2019 г. “когато пламъците предизвикаха евакуация пред портите на Лос Анджелис.
Ситуацията беше критична в района на инцидента, нищо не се вижда поради огромния слой дим, където освен това бяха ранени двама пожарникари.
Регионът ще остане с код червно до тази вечер Подобни сигнали са в сила в голяма част от Калифорния. “Новите източници на пожари в окръзите Лос Анджелис и Вентура вероятно ще нараснат много бързо, ще бъдат екстремни в поведението им ще бъде забелязанио отдалеч, което ще доведе до значителна заплаха за живота и имуществото, предупреждават от противопожарната служба.

Държавната агенция Cal Fire съобщи, че в момента над 4000 пожарникари се борят с 22 пожара. Някои от пожарите, избухнали в северната част на страната през август миналата година, все още не са напълно овладени. / БГНЕС

Вашингтон / САЩ

DW.COM