Международна, Свят

Орбан: ЕС и Германия получават от нас шест милиарда евро, Унгария взема само четири

Унгарският премиер Виктор Орбан днес изчисли, че по-богатите страни от ЕС, “водени от Германия”, получават около шест милиарда евро годишно от Унгария под различни предлози, докато Унгария получава четири милиарда евро от бюджета.

Изявлението на Орбан беше в отговор на Мартин Шулц, бивш шеф на Германската социалдемократическа партия и председател на Европейския парламент от 2012 до 2017 г., който, както каза Орбан, „атакува Унгария в продължение на години“, защото тя защитава границите си и не приети мигранти.

В интервю за Дойче веле Шулц обвини унгарското правителство в репресии над медиите, антисемитизъм и печалбарство. По-късно Орбан отговори, че журналистите в Унгария имат по-голяма свобода от германските си колеги. Що се отнася до твърденията за антисемитизъм, Oрбан отговори, че “в Германия продължава да се наблюдава открит антисемитизъм и тормоз на евреи” и че е немислимо това да се случи в Унгария.

Премиерът на Унгария каза още, че най-голямата лъжа на Шулц е за разпределението на парите на Европейския съюз.

„ Шулц и много германци се преструваха, че дават пари на бедните и следователно са в дефицит. Всъщност те се възползват най-много от единния европейски пазар. Те дават пари от печалбите си на други членове чрез бюджета на ЕС и много от тях отново попадат в техните ръце. Лицемерно е да очакват да сме благодарни за това”, добави Орбан. “Членството на Унгария в ЕС не струва на Германия нито цент, те печелят от нас”, каза Орбан.

Предимството на Германия е, че Западна Германия успява да събира капитали в продължение на 45 години, докато „Унгария е постоянно ограбвана от съветските комунисти“, добави унгарският премиер./БГНЕС

DW.COM