Международна, Свят

Папата благодари на онези, които се грижат за изпадналите в затруднено положение

На утринната литургия във Ватикана папа Франциск отново отправи молитва за болните, самотните възрастни, семействата, които са останали без препитание, и изрази благодарността си към онези, които се грижат за тях.

В проповедта Франциск изтъкна, че срещу унищожителния гняв, предизвикан от дявола е необходима смелостта на мълчанието. Така направи Исус и така трябва да правим пред гнева, като сплетните и брътвежите. На литургията в религиозния дом „Санта Марта“ във Ватикана, излъчена на живо и онлайн, Франциск изрази своята благодарност към онези, които се грижат за другите в този труден период, белязан от пандемията на коронавирус.

“През тези дни идват новини, че много хора започват да се грижат и безпокоят за другите и мислят за семействата, които нямат достатъчно средства за препитание, за самотните възрастни, за болните в болниците, като се молят и се опитват да изпратят някаква помощ. Това е добър знак. Нека благодарим на Господ за това, че поражда в сърцата на вярващите тези чувства“.

В проповедта си, коментирайки литургичните четива за деня, заимствани от Книгата Премъдрост Соломонова (2,1.12-22) и от Евангелието според Йоан (7, 1-2,10.25-30), папата подчерта, че гнева на онези, които искаха да убият Исус бе предизвикан от дявола, защото зад всеки унищожителен гняв се крие дявола. Не може да се дискутира с онзи, който се гневи, може само да се мълчи, както направи Исус, избирайки мълчанието и Страданието. Това е стила, който трябва да следваме също и при малкия ежедневен гняв, като брътвежите и сплетните. /БГНЕС

DW.COM