Международна, Свят

Папа Франциск отслужи празнична меса за Цветница

Папа Франциск поведе празничната меса за Цветница според католическия календар. Традиционната меса, която се отбелязва с палмови и маслинови клонки, които бележат влизането на Исус в Йерусалим в навечерието на ареста и мъченичеството, се проведе в празната базилика “Свети Петър” в присъствието на няколко кардинала и монахини. Службата се излъчваше на живо на портала Vatican News и още няколко телевизионни канала, предаде ТАСС.

„Днес, когато се разгръща драмата на пандемията, когато доверието е нарушено, очакванията са измамени, появява се чувство на самота. Исус казва на всички ни:„ Смели човече, отвори сърцето си за моята любов, почувствай подкрепата на Господа “, каза папата.

Както по-рано беше обявено във Ватикана, всички церемонии и шествия от предстоящата Страстна седмица ще се провеждат в същата форма – без енориаши, включително традиционното за католиците шествие, което понтификът ще проведе на Разпети петък в главната католическа катедрала, а не в близост до стените на Колизеума, както се прави от векове. Участие на вярващите не се предвижда поради пандемията от коронавирус. В Италия и други страни се препоръчва енориите да отлагат шествията.

В същото време в Италия официално е позволено хората да ходят на църква поотделно. Църквите не са затворени, априори извършват служби, но без енориаши. Освен това, както обясниха в италианското Министерство на вътрешните работи по искане на Конференцията на италианските епископи, вярващ може да ходи на църква, но само като комбинира излизането си с друга спешна работа за напускане на дома – например за пазаруване на храни и лекарства, или ходене на работа. Допуска се посещение на църква, която е по пътя на вярващия, до работата му или до най-близкия му магазин. В същото време посещението на църква трябва да е попълнено в специалната деклараци, с която италианците имат право да напускат домовете си преди всяко излизане от вкъщи.

Общият брой на заразените в Италия от началото на епидемията възлиза на почти 25 хиляди души, над 15 хиляди починаха, а почти 21 хиляди са излекувани. Броят на смъртните случаи не намалява значително (около 700 души на ден), но, както подчертават специалистите, броят на новите инфекции се стабилизира и престава да нараства значително, достигайки платото на кривата на епидемията. Броят на хоспитализациите, включително в интензивните отделения, намалява.

Досега във Ватикана са установени седем случая на коронавирусна инфекция. Всички заразени не са имали личен контакт с Папата. Все пак на Понтифика бе направен тест, който се оказа отрицателен. /БГНЕС

DW.COM