Балкани, Свят

Пахор: Западните Балкани да влязат в ЕС, за да няма промяна на граници

Президентът на Словения Борут Пахор ще направи всичко по силите си на следващия процес “Бърдо-Бриони” да бъде приета декларация, с която да се апелира ЕС и Европейската комисия да гледат на процеса на разширяване на Западните Балкани като геополитически въпрос, който ще донесе сигурност в тази част на Европа.

В обръщение на десетия бизнес форум в Сараево, Пахор изрази загриженост, че отлагането на процеса на разширяване ще застраши целия процес на европейска интеграция и сигурност.

Страните от Западните Балкани остава да ускоряват процеса на реформи, което означава, че правителствата на Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово, Черна гора трябва направят това, вместо да чакат Европейския съюз. Но в същото време наистина искам Съюзът да постигне консенсус по процеса на разширяване“, каза Пахор.

Той смята, че в обратния случай ще се появят “старите националистически сили”, които, според него, ще се опитат да променят границите по етнически принцип, който ще застраши сигурността на цяла Европа.

Правителствата в региона трябва да си свършат работата и да го направят бързо, а Брюксел трябва да разбере, че процесът на разширяване трябва да се ускори. Страната ми ще бъде приятел на региона“, каза Пахор.

Той посочи, че безопасното и проспериращо бъдеще на Западните Балкани е свързано с присъединяването към Европейския съюз.

Според него политиката на разширяване през следващите няколко години трябва да бъде по-гъвкава, по-политическа и по-малко техническа.

Сега е време ЕК да види Западните Балкани като геополитически въпрос“, заключи Пахор.

Той изтъкна, че неговото изявление се отнася до страните от Западните Балкани, както и това, че не говори от името на ЕС, а като президент на една от страните-членки на Евросъюза. /БГНЕС и МИА

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
13°
scattered clouds
humidity: 40%
wind: 6m/s ENE
H 12 • L 10
12°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM