Международна, Свят

Пелоси: Докато Тръмп бездейства, хората умират

Смъртните случаи от коронавируса в Съединените щати достигнаха рекорд за ден, надхвърляйки 800. В цялата страна до момента са починали над 4 000 американци са, съобщава „Вашингтон пост“. Заразените досега са 189 500 души.

Ръководителите на координационния орган на Белия дом за борба с коронавируса Дебора Бъркс и Антъни Фаучи съобщиха, че се прогнозират от 100 000 до 240 000 смъртни случая от коронавируса. Но те се надяват това да бъде предотвратено, ако стриктно се спазват мерките за намаляване на последиците от вируса.

Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите, каза за Си Ен Ен, че американците умират поради забавен отговор от администрацията на президента Доналд Тръмп на разпространението на коронавируса.

“Първоначалното неглижиране на президента се оказа смъртоносно. Забавеното снабдяване с оборудване, където то бе най-необходимо, бе смъртоносно. Докато президентът бездейства, хората умира“, каза Пелоси.

Тя посочи, че след като приключи най-лошото от бедствието, “ще започне разследване на действията на Тръмп”.

Президентът отговори, че Пелоси е „болно кученце. Тя има много проблеми. ”

Той я обвини, че е игнорирала първоначалните му решения за забрана на полетите от Китай и че ако той не го е направил, “е щяло да има смъртност, каквато никога досега не сме виждали”.

Тръмп обвини също Пелоси, че си е губела времето за неговия импийчмънт. Разследването на импийчмънта приключи през декември с гласуване в Камарата на представителите преди коронавирусът да се появи в САЩ.

„Считам това срамно за страната, за семейството й. Какво ужасно изказване“, каза президентът по повод критиките на Пелоси. /БГНЕС

DW.COM