Международна, Свят

Пелоси застана зад Байдън в битката за Белия дом

Джо Байдън спечели одобрението на Нанси Пелоси да се бори за президентския пост, която го приветства като “глас на разума”, способен да изведе Америка от коронавирусната криза.

Пелоси беше поредният водещ демократ, който официално одобри кандидатурата на Байдън за Белия дом срещу републиканеца Доналд Тръмп в очаквания през ноември вот.

“Днес с гордост подкрепям Джо Байдън за президент на Съединените щати, защото той ще бъде изключителен държавен глава”, заяви председателят на Камарата на представителите в предварително записаното съобщение.

Байдън, който изпълняваше длъжността вицепрезидент при бившия президент Барак Обама, вече спечели номинацията на демократите след победите си на решителните първични избори, преди пандемията COVID-19 да блокира голяма част от страната.

Основните му съперници, включително сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, отпаднаха от надпреварата и одобриха Байдън, както направи и Обама.

В изявлението си Пелоси похвали бившия сенатор от Делауеър като лидер, който се съобразява с научната експертиза и е готов да действа, според нейните изисквания.

“Докато се сблъскваме с коронавируса, Джо Байдън беше глас на разум и устойчивост с ясна посока, който ще ни изведе от тази криза”, каза тя. /АФП

DW.COM