Балкани, Свят

Пендаровски е най-вероятният победител на изборите за президент

Стево Пендаровски, кандидатът на СДСМ и ДСИ е с лека преднина (27,2 %) преди Гордана Силяновска Давкова, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ (23,5%), т.е. разликата е 3.7 процентни пункта. Това са резултатите от проучване, направено от Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) и Института за демокрация “Социетас Цивилис” (ИДСЦС) Скопие по искане на телевизия Телма.

 

В това проучване “Президентски избори 2019” са представени и анализирани нагласите на гражданите в страната по отношение на предстоящите президентски избори, получени чрез допитване до общественото мнение в периода от 7 до 11 април тази година
Подкрепата за Блерим Река, кандидат на Алианса за албанците и Беса, е 11% от анкетираните, което е почти идентична с тази от предходната анкета, докато Пендаровски, за разлика от първата анкета, се е увеличил преднината си от 2,6% на 3,7 процентни пункта.
Резултатите показват, че Силяновска Давкова има по-голяма подкрепа сред етническите македонци (32,6%), за разлика от Пендаровски (28.6%). Пендаровски пък има по-голяма подкрепа сред етническите албанци (20,5%), отколкото Силяновска Давкова (0,4%). Подкрепата за Пендаровски сред етническите албанци е по-голяма с 5,3% спрямо предходната анкета. Най-голяма част от етническите албанци са отговорили, че ще гласуват за кандидата Блерим Река (41,6%).
И в тази анкета, както и през предходната, мнозинството от анкетираните, т.е. 68,1% заявяват, че ще излязат да гласуват, а по-малко от една четвърт или 22,5% заявяват, че няма да гласуват.
По-голямата част от етническите македонци – 71% и мнозинството от етническите албанци (63,3%), са отговорили, че ще отидат да гласуват на изборите. Според проучването обаче на такива изявление за гласуване трябва да се гледа с голяма резервираност, тъй като практиката показва, че действителната избирателна активност е много по-ниска от тази, която е обявена в такива анкети.
В проучването са участвали 967 респонденти.
Данните на друга социологическа агенция, също показаха, че кандидатът за президент, подкрепен от Социалдемократически съюз на Македония и коалицията, Стево Пендаровски би получил най-много гласове на президентските избори – 38,3%.
Това става ясно от проучване, проведено от агенция Рейтинг в периода от 8 до 14 април с 1112 респонденти.
За кандидата, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията Гордана Силяновска Давкова, биха гласували 33,2%, а за кандидата, подкрепен от албанската опозиция, Блерим Река, биха гласували 12,6%, а 15,9% от анкетираните все още не знаят за кого гласуват.
Според резултатите от проучването 42,9% смятат, че президентските избори са много важни за бъдещето на страната, 29,4% смятат, че са важни, 14,9% не са нито важни, нито маловажни, 3,3% – те са малко маловажни, 6,6% не са никак важни, а 2,8% не знаят или не са дали отговор.
Предизборните кампании са проследявани редовно от 20.7% от респондентите, 25.2% отговарят, че често ги следят, 25.4% понякога, 19.3% рядко, а 9% никога.
По-голямата част от анкетираните са се информирани от телевизии – 58.8%, 20.1% от социалните мрежи, 7.5% от интернет порталите, 1.3% от радиото, 0.2% от пресата, 4, 1% от разговорите с приятели и 8,1% не са се информирали.
По въпроса кой от кандидатите за президент би казал, че ръководи по два критерия – най-добрата кампания и най-позитивна кампания, резултатите показват, че 30,8% смятат, че най-добрата кампания има Стево Пендаровски, а 31,8% смятат, че има най-позитивна кампания.
26% от анкетираните смятат, че най-добра кампания има Силяновска Давкова, а 27,4% казват, че има най-позитивна кампания, а 10,1% смятат, че най-добрата кампания е на Блерим Река, а 10,4% – на най-позитивната кампания.
Изборите за президент в Македония ще се проведат на 21 април. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
4°
few clouds
humidity: 75%
wind: 2m/s NNW
H 3 • L 2
11°
Sat
13°
Sun
16°
Mon
16°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM