Балкани, Свят

Пендаровски е най-вероятният победител на изборите за президент

Стево Пендаровски, кандидатът на СДСМ и ДСИ е с лека преднина (27,2 %) преди Гордана Силяновска Давкова, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ (23,5%), т.е. разликата е 3.7 процентни пункта. Това са резултатите от проучване, направено от Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) и Института за демокрация “Социетас Цивилис” (ИДСЦС) Скопие по искане на телевизия Телма.

 

В това проучване “Президентски избори 2019” са представени и анализирани нагласите на гражданите в страната по отношение на предстоящите президентски избори, получени чрез допитване до общественото мнение в периода от 7 до 11 април тази година
Подкрепата за Блерим Река, кандидат на Алианса за албанците и Беса, е 11% от анкетираните, което е почти идентична с тази от предходната анкета, докато Пендаровски, за разлика от първата анкета, се е увеличил преднината си от 2,6% на 3,7 процентни пункта.
Резултатите показват, че Силяновска Давкова има по-голяма подкрепа сред етническите македонци (32,6%), за разлика от Пендаровски (28.6%). Пендаровски пък има по-голяма подкрепа сред етническите албанци (20,5%), отколкото Силяновска Давкова (0,4%). Подкрепата за Пендаровски сред етническите албанци е по-голяма с 5,3% спрямо предходната анкета. Най-голяма част от етническите албанци са отговорили, че ще гласуват за кандидата Блерим Река (41,6%).
И в тази анкета, както и през предходната, мнозинството от анкетираните, т.е. 68,1% заявяват, че ще излязат да гласуват, а по-малко от една четвърт или 22,5% заявяват, че няма да гласуват.
По-голямата част от етническите македонци – 71% и мнозинството от етническите албанци (63,3%), са отговорили, че ще отидат да гласуват на изборите. Според проучването обаче на такива изявление за гласуване трябва да се гледа с голяма резервираност, тъй като практиката показва, че действителната избирателна активност е много по-ниска от тази, която е обявена в такива анкети.
В проучването са участвали 967 респонденти.
Данните на друга социологическа агенция, също показаха, че кандидатът за президент, подкрепен от Социалдемократически съюз на Македония и коалицията, Стево Пендаровски би получил най-много гласове на президентските избори – 38,3%.
Това става ясно от проучване, проведено от агенция Рейтинг в периода от 8 до 14 април с 1112 респонденти.
За кандидата, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията Гордана Силяновска Давкова, биха гласували 33,2%, а за кандидата, подкрепен от албанската опозиция, Блерим Река, биха гласували 12,6%, а 15,9% от анкетираните все още не знаят за кого гласуват.
Според резултатите от проучването 42,9% смятат, че президентските избори са много важни за бъдещето на страната, 29,4% смятат, че са важни, 14,9% не са нито важни, нито маловажни, 3,3% – те са малко маловажни, 6,6% не са никак важни, а 2,8% не знаят или не са дали отговор.
Предизборните кампании са проследявани редовно от 20.7% от респондентите, 25.2% отговарят, че често ги следят, 25.4% понякога, 19.3% рядко, а 9% никога.
По-голямата част от анкетираните са се информирани от телевизии – 58.8%, 20.1% от социалните мрежи, 7.5% от интернет порталите, 1.3% от радиото, 0.2% от пресата, 4, 1% от разговорите с приятели и 8,1% не са се информирали.
По въпроса кой от кандидатите за президент би казал, че ръководи по два критерия – най-добрата кампания и най-позитивна кампания, резултатите показват, че 30,8% смятат, че най-добрата кампания има Стево Пендаровски, а 31,8% смятат, че има най-позитивна кампания.
26% от анкетираните смятат, че най-добра кампания има Силяновска Давкова, а 27,4% казват, че има най-позитивна кампания, а 10,1% смятат, че най-добрата кампания е на Блерим Река, а 10,4% – на най-позитивната кампания.
Изборите за президент в Македония ще се проведат на 21 април. /БГНЕС

София
12°
scattered clouds
humidity: 100%
wind: 2m/s E
H 13 • L 12
23°
Fri
23°
Sat
24°
Sun
21°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM

избор на редактора

14-метрова метална арка от велосипеди, дело на художника Ксавие Минер, се издига в историческия център на Брюксел. Произведението на изкуството е в чест на 106-то издание на колоездачната обиколка на Франция, която ще стартира на 6 юли от Брюксел