Международна, Свят

Президентският дебат Тръмп – Байдън протече по-спокойно от първия

Основният акцент отново беше фокусиран върху пандемията от коронавируса, проблемите в здравеопазването и икономиката.
Бутонът за изключване на неспазващия правилата събеседник или поне заплахата от него изглежда проработи. В началото на втория президентски дебат кандидатите Доналд Тръмп и Джо Байдън бяха по-сдържани.


Този път те не се прекъсваха и и използваха по-уважителен тон. Дори когато атакуваха противника си те го правеха спокойно и разумно.
След остър първи дебат, по време на който постоянните прекъсвания на Доналд Тръмп му спечелиха известно предимство пред публиката, президентът видимо беше по-балансиран.
От щаба на Тръмп се оплакаха, че този дебат е трябвало да бъде фокусиран върху външната политика – може би това би позволило на президента да изтъкне действията си, които смята за постижения – политиката в Близкия изток, търговията и Сирия.
Вместо това, както и предишните, той започна и се фокусира до голяма степен върху пандемията от коронавирус – тематични социологически проучвания показват, че американската общественост се тревожи и интересува от тази тема най-много.
Доналд Тръмп за пореден път изтъкна факта, че се работи усилено върху създаването на ваксина, която според него ще бъде готова “след седмици”. Той посочи личният си опит за силата на новите лекарства за лечение на болестта и се похвали, че сега е „имунизиран“.

Байдън, както се очакваше, предприе атака. Той посочи, че Тръмп многократно е обещавал, че болестта ще изчезне сама. Той каза, че има 220 000 загинали американци и може да има още 200 000 до края на годината. И че при този брой жертви никой не би трябвало да желае втори мандат като президент.
В спора между двамата кандидати Тръмп продължи да дава надежда, че нещата се оправят и бизнесът и училищата трябва да продължат да работят и да са отворени отново. И когато Тръмп каза, че хората се “учат да живеят” с болестта, Байдън контрира с думите: „Хората се учат да живеят с това?“ попита той. “Хората се учат да умират с това”.

Скандалът с бизнеса на Хънтър Байдън
Тръмп предварително даде знак, че ще превърне сина на Байдън Хънтър в тема на дебата. Той заяви, че Байдън лично се е възползвал от бизнес сделките на сина си в Украйна и Китай, като се позова на последните новини, основани на информация, за която се твърди, че е събрана от преносимия компютър на Хънтър Байдън.

Байдън отрече да е получавал каквито и да е хонорари от чужбина. Защитата му беше да отклони разговора към темата за данъците на Тръмп и връзките на настоящия президент с Китай.
Джо Байдън обвини администрацията на президента Доналд Тръмп за “престъпните” разделения на семействата на мигранти на границата на САЩ с Мексико.
Според съдебно дело, заведено тази седмица от Американския съюз за граждански свободи, родителите на 545 деца, които са били разделени съгласно имиграционната политика на САЩ, все още не могат да бъдат открити./БГНЕС, Би Би Си, АФП

Нашвил / САЩ

DW.COM