COVID-19, Международна, Свят

Рим регистрира скок на коронавируса

Районът на Рим регистрира 215 нови случая на коронавирус за 24 часа, главно заради хората, които се връщат от почивка. Това е най-големият такъв скок, откакто италианската столица бе поставена под карантина през март.


Числото е рекордно и е над 208-те души, заразени за един ден на 28 март, когато Рим бе поставен под карантина, за да спре разпространението на коронавирус, заяви Алесио Д’Амато, представител на здравните власти на Вечния град.
“61% от случаите са свързани с хора, които се връщат от почивка”, каза той и уточни, че почти половината от случаите са на граждани завърнали се от Сардиния.
Островът беше пощаден от първата вълна по-рано тази година, но Д’Амато заяви, че движението на туристи и хората, които се веселят, са помогнали за разпространението на вируса.
Повечето от заразените са млади хора, които не проявяват симптоми и това налага незабавни мерки, за да се спре разпространението на вируса.

“Бъдете много внимателни, особено с близките си и хората, които са ви скъпи”, каза той в призив към младите.
Д’Амато ги предупреди да стоят вкъщи и да не се срещат с хора, докато очакват резултатите от теста. “Не се чувствайте непобедими”, настоя той.
В северната област Ломбардия, района на Венеция и Рим се наблюдава възраждане на вируса през лятото, въпреки че броят на новозаразените остава под националния праг от 1000 души дневно – за разлика от съседна Франция.
Италианското правителство предприе няколко стъпки, за да блокира разпространението, като затвори нощните клубове от 17 август и направи задължително носенето на маска на обществени места между 18:00 и 6 часа сутринта.
Откакто избухна пандемията, Италия е регистрирала повече от 257 000 случаи, включително над 35 000 починали. /РИА Новости

DW.COM