Международна, Свят

Русия: Няма кюрди в 30-километровата зона

Кюрдските сили в Северна Сирия са се изтеглили от 30-километровата зона южно от турската граница. Такова уверение е получил от Москва турският външен министър Мевлют Чавушоглу. С това е изпълнено условието за прекратяване на турската военна операция, която взе стотици жертви и прогони стотици хиляди от домовете им в региона.

Чавушоглу допълни, че турската армия ще елиминира всеки останал кюрдски боец в зоната, където ще се провеждат съвместни патрули с руските сили.

Турският първи дипломат говори след среща с руския и иранския си колега – Сергей Лавров и Мохамед Зариф в Женева.

Всички кюрдски въоръжени формирования в Североизточна Сирия са се изтеглили на 30 км от границата с Турция, гласи съобщение на руския Център за помиряване на враждуващите страни, информира БНР.

От центъра уточниха, че 34 000 кюрдски бойци и повече от 3000 единици военна техника са били изтеглени на 30 км от сирийско-турската граница. Сирийките правителствени сили са установили 84 гранични застави, от които 64 в района на Камишли и 20 в района на Кобани. По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви от Армения, че изтеглянето на кюрдските сили е приключило предсрочно. От министерството на отбраната съобщиха, че руската страна е изпълнила изцяло задълженията си по подписания с Турция миналата седмица в Сочи меморандум за Сирия. Документът предвижда съвместно патрулиране на руски и турски военни в зоната за сигурност след изтеглянето на кюрдите от там./БГНЕС

DW.COM