Международна, Свят

САЩ: НАТО ще засили присъствието си в Черно море

Съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион в отговор на руската агресия в Украйна, а НАТО ще се обвърже със Северна Македония тази година, 30-та поредна членка на пакта, каза посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън.

На видеопресконференция, организирана във връзка със 70-годишнината от създаването на НАТО, която ще бъде отбелязана тази седмица във Вашингтон, Хатчинсън заяви, че Русия продължава да дестабилизира Украйна и милитаризира Кримския полуостров.

“Агресията с пленяването на украински военни кораби и задържането на моряците е напълно неприемлива и ние призоваваме незабавно да бъдат освободени”, каза Хътчинсън.

Тя добави, че съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион, с повече наблюдение на терена и по-голямо военно присъствие с кораби на страните от НАТО.

Що се отнася до решението за провеждане на 70-годишнината на два пъти – във Вашингтон и Лондон – Хътчинсън посочи, че американската столица ще бъде домакин само на Съвета на външните министри на страните-членки на НАТО, а в Лондон ще бъде проведена среща на върха на лидерите на държавите.

Хътчисън уточни, че след подписването на договора за създаването на НАТО Лондон е бил първото седалище на пакта, поради което от британската столица настоявали там да се отбележи и 70-та годишнина.

Хатчинсън потвърди, че протоколът за членство на Северна Македония в Алианса се очаква да бъде приет от Конгреса на САЩ тази есен.

„В Европа, един континент, който е бил смазан от войни, цари мир от 70 години и това е голям успех … От 12 членове до 29, а до края на годината и 30-та, НАТО продължава да играе ключова роля за мира и стабилността на Европа“, каза Хъчисън. /БГНЕС

DW.COM