Международна, Свят

Сенатът одобри Ейми Кони Барет за върховен съдия

Републиканците в Сената одобриха кандидатурата на Ейми Кони Барет за върховен съдия с 52 гласа „за“ и 48 „против“. Това е голяма победа за президента и неговата партия само дни преди 3 ноември, която обещава да тласне Върховния съд в по-консервативна посока за поколения напред, съобщава Си Ен Ен.


Залогът в битката за Върховния съд е огромен, идва в решаващ момент в американската политика в навечерието на изборите.
Назначаването на нов върховен съдия е третото в мандата на Тръмп и предоставя на републиканците историческата възможност да изпълнят ключовия консервативен приоритети и обещанието за трансформация на федералните съдилища чрез издаване на доживотни присъди.

48-годишната Барет вероятно ще служи в съда в продължение на десетилетия и ще даде на консерваторите мнозинство от 6:3 във Върховния съд.
Републиканците в Сената определиха Барет като изключително квалифицирана, за да служи във Върховния съд.
Сенаторите демократи, от друга страна, разкритикуваха кандидатурата и предупредиха, че назначаването на Барет застрашава защитата на здравеопазването и Закона за достъпни грижи. Те имаха ограничени възможности да се противопоставят на номинацията, но протестираха срещу процеса по различни начини.
Когато комисията по правосъдие на Сената гласува за предварително номиниране, сенаторите от Демократическата партия бойкотираха гласуването и вместо това запълниха местата си със снимки на хора, които разчитат на Закона за достъпни грижи в опит да привлекат внимание към предстоящ случай, а назначаването на Барет ще изложи закона на риск.
По време на изслушванията Ейми Барет обясни, че споделя философията на покойния консервативен съдия Антонин Скалия, за когото е работила като секретар, но заяви, че няма да бъде идентичен съдия, ако бъде потвърдена./ БГНЕС

Вашингтон / САЩ

DW.COM