Балкани, Свят

Срещата на „мини Шенген” посрещната с протести

Движение „Самоопределение” в Тирана протестира срещу участието на президента Александър Вучич в тристранната среща, добила популярност като „мини Шенген”, съобщава телевизия „Ора”.

Протестиращите заявиха, че човек, който не признава военните престъпления, не трябва да идва в Албания и да говори за свободно движение.

Периодично се скандира „УЧК” (албанското съкращение на Армията за освобождение на Косово – бел.ред.).

В албанската столица пристигнаха сръбският президент Вучич и министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев.

Програмата за днес включва тристранна среща между тримата политици, които по-късно ще присъстват на благотворителен концерт под надслов „Никога няма да сте сами”.

Утре към регионалната група се очаква да се присъедини президентът на Черна гора Мило Джукатонич и ръководителите на делегациите ще посетят Дуръс, където ще се проведе среща на лидерите на Западните Балкани.

Предвидени са с представители на международни организации и институции, след което ще бъде дадена съвместна пресконференция.

На срещата, чийто домакин е Еди Рама, беше поканен и президентът на Косово Хашим Тачи. Той отклони поканата, като обясни отказа си с факта, че Сърбия отказва да признае съществуването на Косово като самостоятелна държава, отрича своите престъпления срещу гражданите на страната. При такава ситуация призивите и инициативите за регионално сътрудничество нямат смисъл, смята той.

Еди Рама заяви, че проектът на балкански „мини Шенген” няма да бъде спрян и за него има подкрепа от страна на САЩ.

Според албанския премиер, въпросите между Косово и Сърбия няма да се решат с „показване на зъби” и с въвеждането на мита, които са средство, а не цел.

Рама е категоричен, че няма да бъде спрян с твърдения, че е „предател”. /БГНЕС

DW.COM