Балкани, Свят

Сръбските медии обвиниха правителството в налагане на цензура

На 28 март правителството на Сърбия взе решение информацията за коронавируса по време на извънредното положение да се пуска централизирано. Всяко публикуване на данни от „неоторизирани лица“ подлежи на санкция.

Това предизвика реакцията на двете сдружения на журналистите, които настояха правителството да изтегли спорната разпоредба, съобщи „Данас“.

Според председателят на Независимото сдружение на журналистите Желко Бодрожич, правителственото решение за централизирана информация по въпроса за COVID-19 е нарушение на конституцията в частта за правото на гражданите да получават пълна и своевременна информация по въпроси от обществена важност.

Благодарение на решението, кризисният щаб се превръща в цензор, който ограничава потока от информация, която трябва да достигне до обществото.

От Сдружението на журналистите заявиха, че забраната за предоставяне на информация за коронавируса ще доведе до разпространението на фалшиви новини.

„Бързото разпространение на фалшиви новини чрез социалните мрежи показва, че гражданите не вярват на журналистите и на медиите“, каза председателят на сдружението Владимир Радомирович. Той е на мнение, че качеството на информация би могло да се повиши, за да се засили доверието на обществото в медиите.

Междувременно в социалните мрежи се появиха съобщения, че много потребители на мобилните оператори в Сърбия са получили СМС от кризисния щаб с призив: „Ситуацията е драматична. Доближаваме се до италиански и испански сценарий. Молим ви, останете си вкъщи“.

Тези, както и други съобщения принудиха министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович да напише в Туитър, че появилите се информации за предстояща 24-часова карантина не отговарят на истината. Той отрече също, че гражданите ще получават чрез СМС разрешение да излязат – информация, която правителството отрече през държавната РТС.

Реакция имаше и от Движението на свободните граждани (ДСГ), което осъди категорично решението на сръбското правителство и заяви, че въвеждането на цензура не е решение, а задълбочаване на проблема по начин, който затруднява и ограничава достъпа до информация. Предвидената възможност за наказателно преследване крие риск от злоупотреби и съдебно преследване на неудобни медии и журналисти, се казва в позицията на движението.

От там призоваха премиерът Ана Бърнабич да отмени решението в спешен порядък, тъй като то би могло да има последици в бъдеще, които са в противоречие с всички установени международни стандарти. /БГНЕС

DW.COM