Балкани, Свят

Столтенберг: Член 5 от Устава на НАТО се задейства за Македония след приемането й

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, отговаряйки на въпрос на журналист дали неприемането на нов закон за отбрана в Скопие застрашава член 5 от Устава на НАТО за колективна отбрана, напомни, че Северна Македония със сигурност ще бъде задължена да го спазва.

Член пети от Устава на НАТО е един от най-важните стълбове на Алианса. Той предвижда, че нападение срещу една държава-членка се счита за атака срещу всички останали.

„Член 5 относно колективната защита ще бъде задължение по споразумението веднага щом Северна Македония стане пълноправен член. Подписахме Протокола за присъединяване и веднага след като всички съюзници от НАТО са го ратифицирали, Уставът ще се прилага за Северна Македония и член 5 ще бъде задължителен”, заяви Столтенберг.

Новият закон за отбраната на РС Македония, който увеличава съгласуваността на Скопие със стандартите на НАТО, не може да бъде приет, тъй като той няма мнозинство от две трети. Опозицията оспори факта, че новият закон използва конституционното име на страната Северна Македония.

В действащия закон армията е на “Република Македония”, но Столтенберг отказа да отговори на въпроса дали това ще представлява проблем за пълноправното членство на Северна Македония в Алианса.

Юридически ратифицираните международни споразумения имат правен приоритет над вътрешното право. /БГНЕС

DW.COM