Международна, Свят

ЕС огласи плановете за регулиране на AI

ЕС се надява да реши дългогодишните въпроси относно регулирането на индустрията за изкуствен интелект (АI). Той също така иска да създаде европейски пазар за „безпристрастни“ данни.

Европейската комисия представи в сряда плановете си за бъдещето на изкуствения интелект в блока. ЕС е нетърпелив да се възползва от нарастващия технологичен сектор, който досега е доминиран до голяма степен от Китай и САЩ.

Новата стратегия има за цел да стимулира и регулира развитието на изкуствения интелект в ЕС с финансиране от 20 милиарда евро годишно за следващото десетилетие.

“Искаме да насърчим нашия бизнес, нашите изследователи, нашите иноватори, предприемачите да развият AI и искаме да насърчим нашите граждани да се чувстват уверени да го използват”, каза на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен също така посочи, че новата стратегия ще бъде особено внимателна с приложенията на AI, които могат да накърнят правата и интересите на хората.

“AI трябва да служи на хората и следователно трябва винаги да се съобразява с правата на хората. Ето защо човек винаги трябва да контролира критичните решения“, каза тя.

“Високорисковият AI … който потенциално нарушава правата на хората, трябва да бъде тестван и сертифициран, преди да достигне до нашия единен пазар.”

Бялата книга предлага регулаторни тестове, подобни на тези за автомобили, химикали, козметика и играчки.

Комисарят по въпросите на промишлеността на ЕС Тиери Бретон, който разработи новата стратегия, заяви, че ЕС иска да спазва стандартите, когато става въпрос за AI.

„Както при GDPR (правилата на ЕС за поверителност на данните), ние имаме свои собствени правила и ще ги имаме тук“, каза Бретон. „Те ще гарантират спазването на индивидуалните и основните права, за които ние се грижим в Европа“, каза той.

По-специално лицевото разпознаване беше в центъра на вниманието на експертите и активистите за поверителност на данните, които се опасяват, че технологията може да доведе до нови нива на проникване в правото на неприкосновеност на личния живот.

Еврокомисията заяви, че иска да се консултира с обществеността относно възможните приложения за разпознаване на лица чрез AI.

Съобщението слага началото на дълъг законодателен процес, като заинтересованите страни имат три месеца да повлияят на плановете. Законодателите се надяват да бъде изготвен закон до края на годината, който след това ще се нуждае от одобрение от държавите-членки на ЕС и ще бъде ратифициран от Европейския парламент.

Предложението за изкуствения интелект бе представено заедно със стратегия за данни и дойде като част от по-широка схема за подпомагане на компаниите от ЕС по-добре да се конкурират с американските технически гиганти и китайските компании, подпомагани от държавата./БГНЕС

DW.COM