Международна, Свят

Трима британски министри: Брекзит трябва да се отложи

Сделката за „Брекзит“ трябва да се отложи, ако Парламентът не одобри споразумение през следващите дни, предупредиха публично за първи път трима министри от кабинета.

Преди решаващото гласуване в Камарата на общините Грег Кларк, Амбър Ръд и Дейвид Гоук съобщиха, пред „Дейли мейл“ че времето изтича и че се надяват скоро на пробив в преговорите.

Ако не, те казаха, че са готови да се противопоставят на Тереза Мей и да гласуват за отлагане.

От „Даунинг стрийт“ казаха, че възгледите на тримата по варианта „без сделка“ „едва ли са тайна”.

В изявлението се казва: „Премиерът работи усилено, за да гарантираме, че ще получим сделка с ЕС, която ни позволява да постигнем резултатите от референдума.“ “Именно върху това трябва да се съсредоточи енергията на кабинета.”

Говорителката на Тереза Мей заяви, че премиерът ще има още един “период на ангажираност” по „Брекзит“ на срещата на върха на ЕС и Лигата на арабските държави в Шарм ел-Шейх, Египет – включително среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

“Месеци на несигурност”

Обединеното кралство остава на пътя за напускане на Европейския съюз на 29 март.

Правителството обаче многократно е отказвало да изключи възможността Великобритания да напусне без официална сделка, в случай че Тереза Мей не може да накара депутатите навреме да одобрят сделката, която е договорила с Брюксел.

Депутатите трябва да обсъдят отново „Брекзит“ следващата сряда и се очаква да разгледат изменение, внесено от бившия министър на торите Стив Оливър Литвин и лейбъриста Ивет Купър, да се даде възможност на Парламента да отложи „Брекзит“ и да предотврати ситуация, в която няма сделка, ако няма споразумение с ЕС до средата на март.

Кларк, Ръд и Гоук твърдят, че ако сделката не е одобрена от парламентаристите “би било по-добре да се стремим да удължи срока по чл. 50 и да се отложи датата на напускане, отколкото да се излезе от Европейския съюз на 29 март”.

Кларк, икономическият министър, заедно с Ръд, министър по трудовата заетост и пенсиите, и министърът на правосъдието, Гоук, казват, че е имало “месеци на несигурност”.

Те пишат: “Време е депутатите да признаят необходимостта от сключване на сделка, да приемат, че това е единствената оферта и да я подкрепят.”

Но те също предупредиха привържениците на „Брекзит“ в Европейската изследователска група (ERG), че Парламентът ще блокира напускането на Обединеното кралство без сделка, заявявайки, че ако има отлагане “те няма да имат кой да обвиняват, освен себе си”.

Те заявяват: “След следващите няколко дни просто няма да има време да се сключи споразумение и да се изпълни цялото необходимо законодателство преди 29 март.”

Статията им се появява след като пред Би-би-си са споделили, че десетки консерватори могат да подкрепят плановете за спиране на Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка, ако преработената версия на плана на Мей не се приеме.

Марк Франсоа, депутат на торите и заместник-председател на Европейската изследователска група, каза пред Би-би-си, че “министър-председателят ще иска да знае защо трима членове на нейния кабинет са решили публично да отхвърлят правителствената политика” и добави, че той намира за “любопитно, че канцлерът не е подписал писмото”.

Отново и отново Тереза Мей заяви, че Великобритания напуска ЕС на 29 март, само след пет седмици.

Това е съвсем различно послание от това на тримата. Всички те ясно дадоха да се разбере, че няма да приемат сценарий без сделка.

Сега публично, за първи път, те казаха, че „Брекзит“ ще трябва да се отложи, ако Парламентът не подкрепи споразумение следващата седмица.

В статията в “Дейли Мейл” те отправят доста рязко предупреждение към колегите си.

И тримата заявяват, че те ще бъдат готови да подадат оставка, за да подкрепят този ход.

Това натрупва напрежение, както върху Тереза Мей, така и върху колегите им да се справят със сделката.

Не се съмнявайте, това, което казват, не е правителствена политика. /БГНЕС

DW.COM