Международна, Свят

Тръмп отказва да преименува военни бази, почитащи генерали от армията на Юга

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е категорично против идеята за преименуване на военни бази, носещи имената на генерали от армията на Юга, съобщава АФП. Той възприема това като неуважение към войниците.

Изказванията на президента в „Туитър“ идват в момент, когато протестите срещу расизма, след смъртта на Джордж Флойд, причинена от бял полицай, съживиха дебата за робското минало на страната.

Не за първи път Доналд Тръмп взема страна по тази чувствителна за Съединените щати тема, където някои виждат в почитта към южняците, привърженици на робството, честване на расисткото минало.

През лятото на 2017 г. той намери, че американската история е „разкъсана на парчета“ от премахването на статуи на герои от конфедеративните щати.

Десет военни бази, всички разположени в южната част на страната, носят имената на войници от армията на Юга.

В поредица съобщения в „Туитър“ американският президент отсъди, че тези “легендарни” бази отсега нататък са част от американското историческо наследство. И настоя, че неговото правителство „дори не“ ще проучи възможността да ги преименува.

„Уважавайте нашата армия!“, заключи Тръмп.

Във вторник министърът на отбраната заяви от своя страна, че е “отворен за дискусия по темата”.

В своите послания, американският президент посочва по-специално Форт Браг в Северна Каролина.

Тази база, най-голямата в страната, е кръстена на бивш генерал от сепаратистката армия Бракстън Браг, който е най-известен с това, че е загубил голямата битка при Чатанууга през 1863 година.

База от Джорджия почита Хенри Л. Бенинг, генерал, убеден робовладелец, който призовава за създаването на „Южна робокрация“.

Съществува също и Форт Лий, кръстен на главнокомандващия армията на Юга Робърт Лий, разположен на около тридесет километра от Ричмънд, столица на конфедеративните щати по време на войната.

Пентагонът вече обмисляше да преименува тези бази през 2015 г., след стрелбата в Чарлстън, Южна Каролина, където млад бял мъж изби деветима чернокожи вярващи в църква. Но най-накрая армията избра да запази сегашните наименования.

Доказателство, че този дебат отново излиза на преден план, е призива на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси за премахването на 11-те статуи на Капитолия, представляващи войници и чиновници от Конфедерацията.

“Тези статуи празнуват омразата, а не нашето културно и историческото наследство”, каза тя.

Защитавайки изявленията на президента, говорителят на Белия дом Кейли Макенани прецени, че смяната на имената на тези бази ще бъде обидно за всички американски войници, които са били разположени в тях.

Тя твърди, че вървим по хлъзгав склон, предизвикващ например временното изтегляне на филма „Отнесени от вятъра“ от стрийминг платформата HBO Max.

Игралният филм, който представя романтична версия за Юга и много размита представа за робството, се счита от много учени за инструмент на южния ревизионизъм.

“Колко далеч трябва да стигнем?”, пита тя.

„Трябва ли Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Джеймс Мадисън да бъдат заличени от историята?“, продължи тя, загатвайки че тези президенти също са притежавали роби.

През 2017 г. Тръмп вече имаше същите мотиви да защитава поддържането на статуите на южните генерали.

Но равнопоставянето на мъже, които са изиграли централна роля в създаването на страната, и на онези, оглавили „отделянето“ срещу нея в името на защитата на робството, предизвика силна критика.

Почти век разделя Декларацията за независимост, която основава Съединените американски щати на 4 юли 1776 г., и Гражданска война.

Последната, която разкъса нацията на части от 1861 до 1865 г., донесе смъртта на 620 000 души, дял много по-тежък за САЩ, отколкото двете световни войни заедно. /БГНЕС

DW.COM