Балкани, Свят

Тръмп приветства здравия съюз между САЩ и Гърция

Президентът Доналд Тръмп подчерта засиленото сътрудничество в областта на отбраната и сигурността между САЩ и Гърция, като заяви, че тясното партньорство между двата съюзника в НАТО насърчава интереса на Вашингтон за поддържане на мира и стабилността в Източното Средиземноморие, Черно море и Западните Балкани.


Коментарите бяха включени в съобщение на Тръмп по повод годишнината от началото на Гръцката война за независимост на 25 март 1821 г. срещу 400-годишната османско владичество, съобщава „Катимерини“.
„В Деня на независимостта на Гърция отбелязваме богатата история на отношенията на САЩ и Гърция, която е укрепена от нашата любов към свободата и ангажираността към демократичните институции“, каза Тръмп. „Убеждението за по-свободен и проспериращ свят укрепва съюза между САЩ и Гърция“, заяви стопанинът на Белия дом.
Американският президент подчерта значението на актуализацията през миналата година на пакта за отбрана – известен като Споразумение за взаимно сътрудничество за отбрана – между двата съюзника относно американските военни бази в Гърция.
„Това споразумение проправя пътя за по-тясно сътрудничество по отношение на националната сигурност между нашите две държави за десетилетия напред“, каза Тръмп.
„Чрез подобни усилия партньорството между нашите страни развива нашите стратегически национални интереси в стабилните и мирните региони на Източното Средиземноморие, Черно море и Западните Балкани“, каза той.
„Присъединяваме се към гръцкия народ в честването на поредната година на независимост и единство“, добави Тръмп.
„Съединените щати и Гърция продължават да споделят трайно убеждението, че политическата власт принадлежи в ръцете на хората. На тази 199-годишнина от независимостта на Гърция потвърждаваме стълбовете на управлението, културата и патриотизма, които са изковали и продължават да поддържат истинската връзка, на която се радват нашите два народа“.
Войната за независимост на Гърция започва през 1821 г. и завършва през 1829-1830 г. с намесата на Русия, Франция и Великобритания, които обявяват война на Османската империя и по-този начин решително подпомагат създаването на съвременната гръцка държава.

Българите и Заверата

В гръцкото национално-освободително движение активно участват хиляди българи. Те имат съществен принос, защото формират конницата на въстаниците. Огромна е ролята на българската конница за победата при Дервенаки през 1822 г. – едно от решителните сражения на войната за Независимост. По този повод гръцката историография описва подвига на генерал Хаджи Христо Българина от Воденско по следния начин: „Този отряд извърши грамадни доказани подвизи, единият от които е прословутия подвиг при Дървенаки на 26 и 27 юли 1822 г.“.
Известният гръцки историк Трикупис отбелязва и ролята на българите за преодоляването на различията в гръцкия въстанически лагер и постигането на победата над поробителя по следния начин:
„Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъстваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв“. /БГНЕС

DW.COM