Международна, Свят

Тръмп: САЩ са в добра форма за да се изправят срещу пика на пандемията

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще бъдат в “много добра форма” по отношение на броя на апаратите за изкуствено дишане, налични в момента, в който дойде пикът на пандемията от коронавирус в страната.

Президентът заяви, че поне 10 американски компании правят медицинските изделия, а част от тях дори може да бъдат изнесени.

Вирусът може да причини тежки дихателни проблеми, тъй като атакува белите дробове, а вентилаторите подпомагат дишането на пациентите.

САЩ имат повече от 160 000 потвърдени случаи на вируса и близо 3000 смъртни случая. Ню Йорк е най-тежко засегнат, с близо 800 потвърдени смъртни случая, според университета Джонс Хопкинс. Миналата седмица САЩ се превърнаха в страната с най-много регистрирани случаи, изпреварвайки Италия и Китай.

След брифинг на работната група за борбата срещу коронавируса в Белия дом, Тръмп заяви: „Вече имаме най-малко 10 компании, които правят вентилаторите и казваме, че продължават напред, защото, честно казано, други държави – те никога няма да могат да го направят. ”

На въпрос дали ще има достатъчно вентилатори за всички пациенти в САЩ, които се нуждаят от тях по време на прогнозирания пик на пандемията след две седмици, президентът на САЩ отговори: “Мисля, че ще бъдем в много добра форма.” Той каза, че повече от милион американци са били тествани за вируса, “повече от всяка друга страна досега”. И добави, че трябва да бъде поздравен за напредъка на администрацията му в борбата с вируса.

Тръмп също повтори твърденията си, че някои губернатори на американските щати “съхраняват” критично медицинско оборудване и че предмети, включително маски за лице, се крадат от болници. Той не даде доказателства за нито едно твърдение. Президентът заяви, че “предстоят предизвикателни времена през следващите 30 дни”, но социалното дистанциране може да спаси живота на повече от милион американци.

“Ще имаме голяма победа”, добави той.

На въпрос на кореспондент на CNN дали предишните му коментари, опровергаващи заплахата от избухването на епидемията са неверни, президентът отговори, че те са „всички верни“. “Не искам паника в страната. Бих могъл да предизвикам паника много по-добре дори от вас”, каза той.

Тръмп беше обвинен в бавно налагане на мерките за спиране на разпространението на вируса, тъй като се опасяваше, че икономическото въздействие може да навреди на перспективите му за преизбиране по-късно тази година. “Икономиката е номер две в моя списък. Ще спасим много животи”, настоя той. /БГНЕС

DW.COM