Международна, Свят

Тръмп: С Брекзит Великобритяния се освобождава от „котва на крака си“

Президентът Тръмп обеща “много голяма търговска сделка” с Обединеното кралство, като заяви, че с напускането на ЕС Лондон ще свали „котва на крака си “, съобщи Би Би Си.

 

Тръмп говори след закуска с британския премиер Борис Джонсън на срещата на върха на Г7 в Биариц във Франция.

Но Джонсън каза, че САЩ трябва да направят компромиси, за да се постигне споразумение за търговия след Брекзит.

“Не мисля, че продаваме и едно общо британско агне в Съединените щати, ние не продаваме никакво говеждо месо”, заяви премиерът.

Срещата за закуска на двамата политици е в ден преди планирани дискусии с други световни лидери на срещата.

Сред най-важните срещи на Джонсън ще бъде тази с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, ден след като двамата дадоха сблъсъци за това кой ще бъде отговорен за Brexit без сделка.

След закуската Тръмп заяви пред репортери, че “много голяма” търговска сделка между САЩ и Великобритания ще се случи “бързо”.

Преди разговорите си с президента на САЩ, Джонсън говори за “огромни възможности за Обединеното кралство да спечели американския пазар”.

Той добави: “Ние възнамеряваме да използваме тези възможности, но те ще изискват от нашите американски приятели да направят компромиси и да отворят своя подход, тъй като в момента има твърде много ограничения.”

Предлагайки пример за ограничение, Джонсън каза: „Свинските пайове на Melton Mowbray, които се продават в Тайланд и Исландия, в момента не могат да влязат на пазара на САЩ поради, не знам, някакъв вид административни ограничения при храните. “

Той продължи: „Чушките от Великобритания изобщо не могат да влязат на американския пазар. Доставките на вино са силно ограничени. Ако искате да изнасяте вино, произведено в Англия до САЩ, трябва да преминете през дистрибутор в САЩ. В САЩ има данък върху британските микро-пивоварни, който не се прилага за американските микро-пивоварни във Великобритания.”/БГНЕС

DW.COM