Международна, Свят

Турция може да подпише с “Фолксваген” още следващата седмица

“Фолксваген” явно е решил да строи новия си завод в Турция. Източници, близки до концерна, твърдят, че договорите може би ще се подпишат още идната седмица. В Турция смятат, че гигантската инвестиция им е в кърпа вързана.

Решението за изграждането на нов завод на “Фолксваген” в Турция вече е взето, съобщава агенция „Ройтерс”, позовавайки се на германския вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ). Според тази новина, Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент, а договорите могат да бъдат подписани още идната седмица.

ФАЦ се позовава на вътрешни източници в концерна и пише, че остава да се уточнят някои последни подробности от договора, включително някои данъчни въпроси. За тези подробности наскоро разговаряха шефът на концерна Херберт Дийс и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Източникът на вестника казал дословно: „Намираме се на последната права, сега само остава да доизгладим договора.”

Очаква се Надзорният съвет на Фолксваген да обсъди темата и на заседанието си в петък (27 септември), но след като контрольорите на концерна вече са потвърдили решението, идната седмица вероятно ще бъдат изпълнени последните необходими условия и договорът ще бъде сключен, пише ФАЦ.

“Инвестицията е 100% сигурна”

Според вестника, и турската страна е сигурна, че договорът ще бъде подписан съвсем скоро. „От икономическа гледна точка тази инвестиция е 100% сигурна”, казва Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците „Тайсад”. Той уточнява, че от другите кандидати за инвестицията накрая е останала само България, но в крайна сметка Турция е успяла. Канджа очаква инвестиция от порядъка на 1,2 до 1,5 милиарда евро.

Строителната площадка край Маниса, на 40 километра от Измир, ще бъде разположена на площ от два квадратни километра. Според Канджа, сега се решавал последният открит въпрос: изкупуването на парцелите от техните собственици, включително няколко общини и един индустриален парк. Лобистът признава, че можело да се наложат и принудителни отнемания на парцели.

През 2018 година “Фолксваген” беше най-продаваният автомобил в Турция, където бяха закупени 67 000 фолксвагена и 21 000 шкоди. Досега Турция внасяше тези автомобили. Алпер Канджа твърди, че когато „Фолксваген” започне да произвежда в самата Турция, това ще бъде и ясен политически сигнал: „Това решение ще нормализира икономическите отношения между двете страни и ще им донесе двустранни изгоди.”

Мениджърите на “Фолксваген” остават

Председателят на Управителния съвет на „Фолксваген“ д-р Херберт Дийс и председателят на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьотш трябва да останат на постовете си. Това реши днес надзорният съвет на компанията на извънредно заседание.

След като разгледа обвинителния акт на прокуратурата в Брунсуик, надзорният съвет заяви в сряда: „Надзорният съвет споделя оценката, която Изпълнителният комитет изрази вчера. Въз основа на собствените си обширни и независими разследвания от есента на 2015 г. надзорният съвет все още не може, също така от днешна гледна точка, да види, че капиталовият пазар умишлено не е информиран. Това също не се промени след прегледа на обвинителния акт. Поради тази причина „Фолксваген“ ще продължи успешното сътрудничество с председателя на надзорния съвет и председателя на управителния съвет. “

Прокуратурата в Брунсуик обяви, че е повдигнала обвинителен акт срещу бившия председател на Управителния съвет на „Фолксваген“ проф. Мартин Винтеркорн, както и срещу председателя на надзорния съвет Ханс Дитер Пьотш и председателя на управителният съвет д-р Херберт Дийс, за обвинението за предполагаема пазарна манипулация. /БГНЕС и ДВ

DW.COM