Балкани, Свят

Харадинай: Хан и Могерини изгубиха 1 година на ЕС и Балканите

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан и министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини загубиха една година на Балканите и Европейския съюз заради изявленията си за корекция на границата между Косово и Сърбия. Обвинението беше отправено от косовския премиер Рамуш Харадинай.

Помолен да коментира изявлението на Хан, че “може да бъде договорена корекция на границата, ако Косово и сръбската страна са съгласни”, Харадинай каза, че “ако не говорим по тази тема, може би споразумението между Косово и Сърбия щеше да бъде постигнато” .
„С тези европейци, които говорят за територии, можем само да се върнем назад”, добави косовският премиер, коментирайки възможността за постигане на споразумение до края на годината.
Харадинай направи изявлението по повод 20-годишнината от убийството на няколко цивилни в село Слови край Липлян в централно Косово.
Запитан дали като премиер ще приеме евентуално споразумение от среща на 29 април в Берлин между президентите на Косово и Сърбия, Хашим Тачи и Александър Вучич, Харадинай каза, че “няма мандат за преговори”. /БГНЕС

София
14°
clear sky
humidity: 77%
wind: 3m/s S
H 15 • L 13
23°
Wed
24°
Thu
24°
Fri
25°
Sat
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM

избор на редактора

14-метрова метална арка от велосипеди, дело на художника Ксавие Минер, се издига в историческия център на Брюксел. Произведението на изкуството е в чест на 106-то издание на колоездачната обиколка на Франция, която ще стартира на 6 юли от Брюксел