Международна, Свят

100 дни до изборите в САЩ

Точно 100 дни остават до предстоящите общи избори в САЩ на 3 ноември, когато ще бъдат избрани президент и вицепрезидент, 35 сенатори, всички 435 членове на Камарата на представителите, 13 губернатори на щати и територии и местни администрации.

Участниците в битката за Белия дом вече са известни – те са 74-годишният републиканец Доналд Тръмп, който обяви намерението си да поиска преизбиране в деня на встъпването си в длъжност за президент през януари 2017 г. и 77-годишният бивш вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън.

И Тръмп, и Байдън са осигурили значителни финансови средства до последния етап от предизборната надпревара: Тръмп има 295 милиона долара, а Байдън, според представители на щаба си, е събрал 242 милиона долара.

Ако сегашният изборен цикъл беше нормален, всички събития за предстоящия последен етап от кампанията щяха да бъдат внимателно планирани предварително. Пандемията от коронавирус не само напълно наруши процеса на първични избори и срещи на партийни активисти за номиниране на делегати на националните партийни конвенции, където имената на кандидатите за президент и вицепрезидент ще бъдат официално обявени, но също така принуди да промени както времето, така и обичайния формат на конгресите.

Нито демократите, нито републиканците все още имат пълна яснота как точно ще се проведат. /БГНЕС

DW.COM