България, Общество

Аврамова: 2-3 месеца може да издържи Перник без нужда от друг водоизточник

Между 2 и 3 месеца може да издържи Перник без да има помощ от друг водоизточник. Това каза регионалният министър Петя Аврамова, след като в Столична община беше обсъдена водната криза в миньорския град, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Петя Аврамова и Емил Караниколов

По разчетите на ВиК, които са направени при този приток и отток в язовира – около 100 л/сек. приток и между 250-300 л/сек е отток, Перник може да издържи около 2 месеца.

„Това са месеците, в които ние трябва да направим всичко възможно да изградим връзката с мрежата на София, така че през язовир „Бели Искър” и транзитно през мрежата на София да можем да подадем вода. Аз казах 2 месеца, колегите смятат, че и 3 месеца може да се издържи. Много зависи от притока, който има в язовира, ако има валежи, ако има температури, които позволяват снеготопенето, може да има и по-голям приток, да речем между 2 и 3 месеца може да издържи Перник без да има помощ от друг водоизточник”, обясни Аврамова.

За да се реши кризата изцяло в язовир „Студена” трябва да има 20 млн. кубика вода. Това означава около 2 м. сняг във водосбора, заяви икономическият министър Емил Караниколов.

Днес трима министри, двама кметове и експерти от Софийска вода дойдоха на заседанието на ресорната комисия в Столичния общински съвет.

В началото кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че риск за водоснабдяването на София няма да има.

„Ще подкрепя само решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци“, заяви тя. „Ако имаме възможности да помогнем, сме задължени да го направим, но, разбира се, няма да допуснем една криза да се решава с потенциална друга криза”, заяви столичния кмет. Фандъкова заяви, че за нея интересът на софиянци е на първо място. „Пред тях е моята отговорност и няма да допусна дребни политически спекулации на тази тема”, каза тя.

„В момента обемът на „Студена” е в критичния си минимум. Януари, февруари, март са най-критичните месеци, протокът към язовир „Студена” е много нисък. И въпреки, че сме на втори по-драстичен воден режим от вече близо месец, за съжаление ежедневно продължава да се понижава обемът. В рамките на може би десетина дни, две седмици, ние ще достигнем до т.нар. мъртъв обем и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател”, каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред общинарите.

Той посочи, че разчетите от ВиК дружеството са, че Перник разполага с питейна вода от язовир „Студена” само за още няколко месеца.

На снимката: Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров

Не изключвам възможността от пресъхване и на други водоизточници, което да ни накара да въвеждаме режим и на други места в страната, каза регионалният министър Аврамова пред общинските съветници.

Новият екоминистър Димитров пък заяви, че водата, която ще се подаде от София гарантирано не е софийска вода. Няма никакъв проблем. Язовир “Белмекен” ще бъде използван само като камера, каза още екоминистърът.

Отговаряйки на въпрос Караниколов заяви, че 300 литра в секунда няма да осигурят на Перник вода денонощно, а в сегадействащия режим – 7 часа.

Председателят на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов каза, че тяхната принципна позиция е, че водени от чувство на солидарност и съпричастност с жителите на Перник, всяко разумно решение биха подкрепили, стига то да не застрашава интересите на софиянци. Той посочи, че затова и експертният разговор, технологичният разговор на това заседание на комисията бил доста задълбочен и емоционален, с въпроси и отговори. „Това, което направихме като предложение е всички въпроси и отговори да бъдат обобщени, да бъдат публично представени, да има още едно заседание, за да могат да бъдат избегнати всякакви спекулации, страхове, които в момента битуват в общественото пространство”, посочи той.

Независимият общински съветник Борис Бонев обяви, че чисто човешки сме длъжни да помогнем на Перник. „Днешното заседание обаче показа, че има пълна липса на доверие между гражданите, между част от общинските съветници и управляващите, защото хората, които в момента тук много любезно се опитват да ни уверят, че правят всичко възможно да решат кризата са тези, които създадоха същата тази криза“, каза той.

По думите му е показателно, че до изборите проблем официално нямаше. „Тоест, правителството изчакаха да минат изборите и в момента ние плащаме една много тежка цена, а особено перничани още по-тежка цена за тази политическа безотговорност”, каза той. /БГНЕС

DW.COM