България, Общество

Ананиев отмени задължителното носене на маска, държавата купува 1 млн. за бедните

Здравният министър Кирил Ананиев отмени издадената в понеделник своя заповед за задължително носене на защитна маска на открити и закрити обществени места, предаде репортер на БГНЕС.

“Отменям точка 9-та от заповедта за маските, докато не постигнем консенсус в обществото”, заяви Ананиев на брифинг в Министерски съвет днес.

Здравният министър съобщи, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски за социално слабите граждани и тези, които нямат възможност да закупят.
„Ще закупим 1 000 000 предпазни маски и ще ги раздадем чрез МТСП, нейните регионални служби на хората, които са социално слаби и на хората, които нямат възможност да си закупят такива маски. Ще поръчаме маски тип FFP2 или 3“, уточни министърът.
Ще направя обръщение към хората с нашата гореща препоръка да използват маските ежедневно, след като напуснат своя дом и в съответствие със закона за здравето, в който е казано конкретно кои са местата за обществено ползване. Дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за българските граждани мерки, продължи Ананиев.

В отговор на въпрос на БГНЕС министърът каза, че се предвижда да се намали големия размер на глобата от 5000 лева за неносене на маска. Маските, които държавата ще закупи ще бъдат със сертификат.

Имаме договорени 2 млн. маски от Китай. До една седмица очакваме тези маски да дойдат на нашата територия, обясни Ананиев. /БГНЕС

DW.COM