COVID-19, България, Общество

Ангелов: В аптеките има антибиотици и нискомолекулярни хепарини, не се презапасявайте

Във всички аптеки в София има антибиотици и нискомолекулярни хепарини, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети аптека в Студентски град тази вечер, предаде репортер на БГНЕС.


Здравният министър каза, че четирите основни доставчици на аптеки са го уверили, че в София има доставени до всички аптеки количества от медикаментите за бременни по начина, по който са се уточнили и антибиотици.

„В някои аптеки в страната все още не са доставени необходимите количества, но до края на утрешния ден по аптеките, които са на сайта на ИАЛ, ще бъдат доставени количествата антибиотици и нискомолекулярни хепарини”, увери той.

Министър Ангелов посочи, че вчера към дистрибуторите са предадени 16 590 опаковки „Азитромицин“ в опаковка от капс. 6 по 250 мг. и 8 928 опаковки от капс. по 3 х 500 мг.

„Азитромицин”-ът, „Ремдесивир” и всички медикаменти, които се изкупуват не лекуват коронавирус, отново подчерта здравният министър и пак каза – те се използват за профилактика. Здравният министър посъветва гражданите да не се презапасяват с лекарства.

Днес до края на деня ще бъде предадено на дистрибуторите още 22 464 опаковки от антибиотика. Очакваното количество за следващата седмица е 17 903 опаковки по 6 капс. по 250 мг. и 9000 опаковки от 3 по 500 мг.“, обяви той.

Няма липса на медикаменти и на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за усилване на имунитета, съобщи още Ангелов.

В момента хората ги води някакъв тип притеснение и паника, което не е полезно в този момент, каза още проф. Костадин Ангелов.

Той съобщи, че фирми ще бъдат проверени за реекспорт на медикаменти от страната.

Министърът коментира и назрялото недоволство в Александровска болница, където пациентите от отделението по трансплантации бяха преместени в друго отделение, а по-рано днес имаше и протест на трансплантирани пред ведомството.

„Пациентите са преместени в Клиниката по нефрология, която се намира на Арката. Там ще бъде абсолютно безопасно за тези хора, тъй като там входовете са такива, че няма да позволят смесване на потоците с пациентите с COVID-19. В сградата, където беше Клиниката по нефролотия и трансплантация ще се лекуват само пациенти с COVID-19, които са положителни и доказани. Там да останеше този диспансер беше изключително опасно за живота и здравето на трансплантираните и хората, които подлежат на такъв тип лечение, тъй като те са с потиснат имунитет“, заяви той и уточни, че проверката му е установила нежелание на екипа на администрацията на клиниката да се премести в посочената сграда по различни причини.
Той изрази недоумение от това как един лекар може да настоява да задържи своите пациенти на място, където има опасност за здравето и живота им.
„За мен по-скоро става въпрос за лични мотиви в действията на административното ръководство наклиниката“, коментира той.

На въпрос на БГНЕС дали пациентите имат основание да се притесняват, че на новото място няма подходящите специалисти, които да следят състоянието им, проф. Ангелов каза, че няма основание за такива притеснения и определи като неверни подобни твърдения на пациенти и там работят специалисти по нефрология.
„Едни и същи лекари с едни и същи специалности с квалификация работят и на двете места. И на двете места могат да се извърршват същите изследвания и наблюдения при тези пациенти“, увери той.

Попитан от БГНЕС какво ще се случи с подадените колективни оставките там, проф. Ангелов заяви, че не може да ги коментира и това решение ще бъде взето от ръководството на лечебното заведение.

Фармацевтът Олга Кондрациева призова хората да не се презапасяват и каза, че имат достатъчно количества, както и че са им обещали да бъдат редовно зареждани, за да няма липса на търсените нискомолекулярни хепарини и антибиотици, като в момента имат 6 опаковки от хепарина, като всяка една стига за една бременна жена за 6 дни.

„Тази сутрин получихме нискомолекулярния хипарин и на този етап ще даваме само по една кутия. Аптеката се зарежда 4 пъти дневно, в момента доставките са сведени до 2 пъти на ден заради логистиката на фирмите, която е намалена. Ако доставките са редовни и ги поддържаме, хората няма да се разкарват“, обясни тя и посочи, че търенето на лекарства се е увеличило многократно.

Фармацевтът посочи, че хепарините ще могат да се взимат срещу рецепта, на която ще пишат дата за получен медикамент, за да се предотврати закупуването на един и същи медикамент от няколко аптеки в един ден. Ще се поставят и стикери. /БГНЕС

DW.COM