COVID-19, България, Общество

Ангелов: Намаляваме наполовина капацитета на заведенията

Считано от довечера 0.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. метра от общата търговска площ на обекта. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията, предаде репортер на БГНЕС.

По този начин намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта от хора наполовина. Заповедта в момента е един човек на 1 кв. метър. Новата заповед влиза в сила от утре. Това е консенсуса, който постигнахме. По този начин ще постигнем отстояние на посетителите, достатъчно разстояние между тях за да прекъснем епидемичния път на предаване на заболяването, уточни Ангелов.

Ричард Алибегов от асоциацията на заведенията заяви, че ситуацията не е нова за тях. Знаехме, че зимата ще има скок на заболели. Най-важното е да се пази здравето на хората, но и нашият бранш няма да издържи още едно затваряне. Постигаме хубави резултати, посочи той.

„Това, което обсъждаме от седмици със здравното министерство е, че най-важното за бранша и за здравните власти е да запазим здравето на хората, но да не се стига и до сюжета от март месец, в никакъв случай. Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне и затова сме готови на всякакви компромиси“, заяви Алибегов и изрази надежда с тези мерки да се постигнат по-добри резултати.

Той каза, че доста трудно се справят с хората, които много добре знаят, че на една маса трябва да са по четирима, но в същото време идват по 6-8 души и коментира, че това е въпрос на самосъзнание от страна на клиентите. Алибегов каза, че ако искаме заведенията отворени, ако не искаме да е затворено както е в Европа и да имаме вечерен час – 21 ч (трябва не само собствениците, но и клиентите да спазват някакви ограничения.

Той обяви, че другата седмица ще предложат нови мерки ако се налага.

От сдружението на заведенията в България казаха, че в почти всички заведения са въвеждали контрол. Журналист оспори твърдението му и каза, че навсякъде заведенията са претъпкани и твърдението му не е вярно. От организацията посочиха, че нощните заведения в България са около 10 000 и не може да се говори, че всички не спазват мерките.

„Мерките, които до момента бяха въведени са един човек на квадратен метър. Това, което постигнахме като споразумение, е един човек на 2 кв. м, което означава, че ние доброволно си намалихме броя на хората, които ще влязат. Вътре в заведението самите собственици могат да го контролират лесно“, обясни Алибегов.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов каза, че целта на нововъведените мерки не е да ограничи хората от една компания, а контакта между отделните групи хора в заведенията и каза, че нововъведенията не засягат провеждането на кръщенета, сватби и семейни събирания.

„Една компания идва заедно, отиват си заедно, стоят на една и съща маса. Тази компания остава на една маса. Нашата цел е да имаме отстояние между компаниите, да няма смесване, да има по-голямо разстояние и по този начин тези квадратни метри, за които говорим гарантират именно възможността от създаване на това отстояние“, поясни проф. Ангелов и добави, че най-вероятно, след срещата във вторник, ще има и допълнителни мерки, които да бъдат консенсусни.

Той обяви, че контролът ще бъде затегнат още повече и обясни, че всяка проверка завършва с предписание или налагане на санкция, а при повторни нарушения се преминава към затваряне на заведение за 3 дни, а след това за 14 дни и се закани да няма компромис, защото залогът е животът на всички. Той каза, че охраната на нощните заведения трябва да следи за спазването на дистанцията между хората.

„В момента органите на РЗИ съвместно с полицията обикалят почти всички нощни заведения в София и страната, също и дневните заведения. На всички е ясно, че затварянето на държавата води до всякакъв тип последици – икономически, социални, психологични. Не искаме да затваряме държавата. Искаме мерките, които въвеждаме да се спазват от всички“, заяви той и посъветва хората, които се натъкнат на нарушение да подават сигнали в РЗИ, полицията и дори здравното министерство.

„Целта ни е да спрем поне онзи път на разпространение, който можем да спрем“, уточни проф. Ангелов и припомни, че целта им е да се спазва дистанцията от 1,5 м.

Попитан каква цифра трябва да стигне броят на заразените, за да се въведат нови мерки, министър Ангелов, каза че към този момент не може да посочи такава, но при необходимост в областните щабове, кметовете на общините могат да въвеждат допълнителни мерки и повтори, че нямат за цел да затварят държавата.

Здравният министър припомни, че маска на открито се слага само ако не може да се осигури отстояние от 1,5 м. от другите хора. Ако такова не е налично, то трябва да се сложи маска, добавя още той.

„Тези мерки имат две цели. Едната е да намалят заболеваемостта, а другата е да помогнат на медиците в заведенията“, заяви той.

На въпрос на БГНЕС дали досега не сме могли да осигурим резерв от лекари, той каза, че никъде по света няма такъв.

„Те са подготвени. Те са си толкова колкото и през април, и през март, толкова са и сега. Въпросът е, че сега нещата стават малко по-различни. Доста голяма част от медиците са позитивни на COVID-19, доста голяма част от тях са карантинирани, но много малка част от тях, които работят в лечебните структури са във физическа кондиция да продължат да го правят, защото са преуморени. Лечебните заведения, които изпитват затруднения не разполагат с безпределен брой лекари, които да могат да ги разместят или командироват, а това се случва“, каза той и даде пример с педиатър от болницата в Гоце Делчев, който помага на колегите си в инфекциозното отделение.

Министърът каза, че в този момент медиците се нуждаят от помощ и увери, че допълнителни легла ще се разкрият и потвърди, че капацитетът на системата не е изчерпан, но вече се усеща натискът. Въпреки това той е убеден, че системата ще се справи и ще излезе победител накрая. /БГНЕС

DW.COM