COVID-19, България, Общество

Ангелов: Предлагам епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще предложи на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 3 месеца. Това обяви самият той в отговор на въпрос по време на изслушването му в здравната комисия в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Ангелов каза, че мерките ще продължат и след 31.01, но ще има разхлабване на други.

„Ситуацията в България към настоящия момент изглежда що-годе добра, но сравнена с това, което се случва в ЕС, нещата изглеждат изключително притеснителни. Има лоши тенденции, свързани с разпространението на новия щам на COVID-19 и по-специално фактът, че той се разпространява много по-лесно, много по-бързо“, заяви той и посочи, че един човек с новия щам може да заразява други 2,6 души.

Министърът каза, че, когато се говори за разхлабване на мерките, то те ще започнат с отпускане на секторите образование, здравеопазване, спорт и култура, а при липса на промяна в ситуацията, ще бъдат разхлабени и други сектори. Депутатът от БСП Георги Михайлов се възмути от това, че се дава възможност училищата сами да решават кога да преминат към дистанционна форма на обучение и присъствена.

„Единственият човек в държавата, който може да издава или отменя заповеди, свързани с противоепидемичните мерки съм аз, така че няма как педагогически съвет да отмени или въведе противоепидемични мерки. Министър Вълчев най-вероятно е имал предвид факта, че във всяко едно действие, което произвеждаме като инициатива, свързана с издаването на нормативен акт, който да касае големи групи от хора-учители, родители, винаги търсим консенсусното решение. Понякога критериите за извеждането на едно училище в ел. среда имат както обективни, така и субективни причини“, обясни проф. Ангелов.

На въпрос на депутата Нигяр Джафер  от ДПС министър Ангелов обяви пред депутатите, че вече се работи върху изготвянето на здравниятпротокол за изборите, както и че ако се наложи членовете на секционните комисии могат да бъдат ваксинирани извън ваксинационния план. По думите му за тази цел ще бъде необходимо да се направи промяна, която да позволи такива действия. Също така ще бъдат осигурени дезинфектанти, маски с висока степен на защита, лични предпазни средства и специални предпазни костюми, в които ще са облечени членовете на комисиите, които ще посещават карантинираните или влизат в болничните отделения. По думите на Джафер става дума за до 100 000 души, които ще бъдат заети в изборния процес.

По отношение на изпълнението на ваксинационния план, здравният министър увери, че той се изпълнява стриктно, с изключенията, които бяха обществено огласени и за които са наложени санкции.

“Важното е по този план е, че има области в страната, където първа фаза вече е почти приключила и имат готовност за започване на втора  фаза – учители, възрастни хора, настанени в домове. Планът върви добре и ние сме доволни от неговото изпълнение“, заяви той.

„Получените ваксини до момента в България са 35 хиляди дози ваксина. Когато дойдоха тези ваксини, ние имахме сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза, или да гарантираме и втора доза от тях”, обясни министър Ангелов.

По думите му, анализирайки ситуацията с регулярността на доставките и стъпвайки на опитът ни, е била допусната възможността, че може да има забавяне на доставките.

„Оказахме се прави. Затова запазихме втората доза. Ако ние бяхме направили всички дози както направиха нашите колеги в Европа, сега нямаше да имаме втора доза за 17 000 българи. Именно затова България изостава в тази част на ваксинацията“, поясни министърът и даде пример за с Италия, където заради забавяне на доставките и втората доза не може да се направи навреме, което компрометира изграждането на имунитет.

Според него това, на практика, е провал на ваксинацията и отчете решението на властите у нас като правилно.

“Когато се регистрира и третата ваксина – от Оксфорд тогава, очакваме много големи доставки в България и ще започнем да ваксинираме масово и по-специално втора, трета и вероятно четвърта фаза”, допълни министър Ангелов и припомни, че до края на този месец се очаква да има решение и за третата ваксина./БГНЕС

DW.COM