България, Общество

Банско е под тотална карантина

Зимният курорт Банско е поставен под пълна карантина и блокада, предаде репортер на БГНЕС.

 

 

Това стана след решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. На извънреден брифинг в Министерски съвет генерал-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че общият брой на заразените с опасната болест е достигнал 81 души. От тях трима са от град Банско. Това са хора, които са заети в дейности свързани с туризма.

„Националният оперативен щаб предлага на правителството да вземе по-крути мерки спрямо град Банско. Причината е, че в града са регистрирани три случая на коронавируса и зимните курорти са изключително опасно място за разпространяването коронавируса“ заяви проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и Националния оперативен щаб.

„В Банско наблюдаваме тревожна тенденция към нарастване на заболяването. Щабът излезе с предложение към изпълнителната власт и по-конкретно към министъра на здравеопазването за възприемане на по-крути мерки спрямо Банско“, каза той.

От този част на днешна дата се въвеждат следните противоепедимични мерки на територията на Банско: Забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града. Лицата с постоянен или настоящ адрес в град Банско, които се намират извън града, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18 март.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се предприемат всички законови мерки за изпълнение на заповедта. Мерките целят да минимизират да намалят разпространението на заразата.

На територията на курортния град към момента има 200 чужди туристи в хотелите.

Мерките се налагат за две седмици.

Кореспондентът на БГНЕС от региона предаде, че блокадата на курортния град започна в 19.00 часа. Полицията изгражда контролно-пропусквателни пунктове на трите входа Банско. В блокадата се включиха и санитарни инспектори. Те са облечени със защитни облекла и маски.

Агенция БГНЕС публикува пълния списък със забрани:

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция – Благоевград, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Банско да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед. /БГНЕС

DW.COM