COVID-19, България, Общество

Богдан Кирилов: Очаква се одобряване и на четвърта ваксина

Четвъртата ваксина, която предстои да бъде одобрена е аденовирусната на компанията „Янсен“ – „Джонсън и Джонсън“. Това заяви председателят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, отговаряйки на въпрос на БГНЕС.


Тази сутрин пристигнаха още 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. През февруари се очакват още 2300 дози, които ще бъдат компенсация за по-малкият брой получени ваксини миналата седмица.
Кирилов даде повече подробности за четвъртата ваксина и посочи разликите й с досегашните две. „Все още няма информация дали ще бъдат една или две дози. Тя е подобна на оксфордската ваксина – аденовирусна, за разлика от първите две, които са РНК ваксини. Все още не са публикувани резултатите от клиничните изпитвания. Когато това стане, вече ще може да бъде направено и сравнение“, обясни той.
През месец февруари ще имаме доставка на 83 000, а през месец март 104 000. За март все още не са окончателни, очаква се да са повече. Очакваме в края на седмицата 3600 дози на „Модерна“ да пристигнат в България“, обяви той и добави, че до края на месеца се очаква ваксината на „Астра Зенека“ да бъде одобрена.
„Очакваме решението на Европейската агенция в края на седмицата. Ако то е положително и ЕК издаде разрешение за употреба, то тогава във февруари ще може да има доставка и от оксфордската ваксина. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба“, коментира Кирилов и добави, че след средата на март-април се надяват вече да имаме значително повече количества, от това което получаваме към момента.
От думите на Кирилов стана ясно, че страната ни ще получим около 4,5 млн. дози от ваксините на първите две одобрени компании, което означава, че ще могат да бъдат ваксинирани 2,2 млн. българи до края на годината.
„При положение, че пет ваксини получат разрешение за употреба до средата на годината, това означава, че 2,5 млн. прогнозно ще могат да бъдат ваксинирани до юни месец“, уточни председателят на Агенцията по лекарствата.
Попитан дали може получим от руската и китайската ваксина, без да има решение от ЕС, ако се окаже, че и другите доставки се забавят, той отговори:
„Всяка ваксина, независимо от произхода и от държавата, в която се произвежда, трябва да премине през процедурата, през която преминават и останалите. Имаме информация, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата. Надяваме се в следващите дни да имаме по-подробна информация. Ако отговаря на всички европейски изисквания, със сигурност ще може да получи разрешение за употреба и всички европейски държави да я прилагат“, заяви той.
Кирилов коментира и притеснението на експерти, че ваксините може да не действат върху бразилския и южноафриканския щам. „Специално за първите две ваксини, които получиха разрешение за употреба, постоянно се правят изследвания, за да се установи това нещо. Към момента няма такива притеснения“, увери той. /БГНЕС

DW.COM