България, Политика

Борисов: Инвестиционният интерес към България е голям

Икономическата и финансовата стабилност дава резултати, инвестиционният интерес към България е голям, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Кърджали.

Премиерът присъства на откриването на четвърти завод на компания, произвеждаща издeлия зa автомобилостроенето.

Премиерът изтъкна, че за разлика от преди 15-20 години, сега се инвестира в реалната икономика и се създават висококачествени продукти в България, което се отразява позитивно и на БВП на страната.

Инвеститорите благодариха на премиера Борисов и на цялото правителство за подкрепата. “Благодарности не са нужни, това ни е работата, добре сме я свършили”, заяви от своя страна премиерът Борисов и добави, че във Враца се прави още един завод с 1000 работни места.

Новата инвестиция в Кърджали включва завод с разгъната застроена площ от 20 000 кв.м., научно-изследователски център, както и зона за отдих. Компанията им е открила общо 2500 работни места в България.

Помолен от медиите да коментира думите на турския посланик у нас Хасан Улусой за изучавано на турски език, премиерът Борисов заяви, че ще поиска още сега посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации и добави, че не му е работа да дава съвети.

„Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента ясно и точно“, подчерта Борисов. Той обърна внимание, че в образованието имаме много ясни програми. „Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза премиерът и добави, че у нас младите хора учат много езици. „Колкото повече, толкова по-добре“, подчерта той.

„Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка“, каза още министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба. /БГНЕС

DW.COM