България, Политика

Борисов: Отивам да гарантирам добрите отношения с Анкара

Отивам на една приятелска вечеря с моя колега и приятел турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви българският премиер Бойко Борисов преди да отлети за срещата с турския президент, предаде репортер на БГНЕС.

Конфликтът в близост до нас е много голяма бомба за бъдещето. Той влияе върху икономическия растеж, туризма, а когато към него прибавим и коронавируса нещата могат да станат драматични, обясни българският министър-председател.

Борисов припомни, че Ердоган е провел четири телефонни разговора с президентите Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел и с него.

Българският премиер заяви, че отива в Турция, за да си гарантираме добрите отношения с Анкара и за в бъдеще. Той заяви, че не можем да гледаме със злорадство трагедията с мигрантите по европейската граница на Турция.

Голяма грешка е да се изкарва армията срещу мигрантите. Решението е да се създаде изнесен център за сигурност, в който те да бъдат преместени. Този център трябва да бъде извън територията на ЕС и да бъде платен с европейски пари, смята Борисов.

По отношение на кризата в Сирия, българският премиер поиска незабавно спиране на военните действия там, мир и разбирателство. За това апелирам към всички колеги, добави той

„Ние не сме посредници. Аз олицетворявам тревогите и позициите на България“, каза Борисов. Той обясни, че през последните дни е разговарял многократно с водещите лидери на ЕС по тяхна инициатива. Сред тях са и Макрон, и Шарл Мишел, и канцлерът Ангела Меркел.

Борисов заяви, че преди да излети обратно от Анкара за София ще трябва да проведе 14 телефонни разговора с европейските лидери. Той се надява, че неговата мисия ще бъде успешна, а ако ли не, тогава е важно да гарантираме поне българската сигурност. /БГНЕС

DW.COM