България, Общество

Борисов: Ще кандидатстваме в Еврозоната до края на април

Не трябваше да се огъвам за чакалнята на Еврозоната. Виждате колко пари отпускат. България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране.

Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно и ще кандидатстваме отново за еврозоната. Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в Еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Това заяви премиерът Бойко Борисов след като посети шивашки цех, произвел предпазни маски в Хасково, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„До края на април България ще кандидатства отново за чакалнята на Еврозоната“, заяви премиерът Борисов. Той изтъкна, че кризата вследствие на COVID-19 е страховита, но Европейската централна банка отпуска трилиони за възстановяване на държавите от Чакалнята и Еврозоната. „Тази криза ни показа, че държавите, които не са в Чакалнята и Еврозоната, ще теглят дългове и то с огромни лихви“, допълни премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза също, че в момента България е финансово и икономически стабилна като правителството активно мисли за възстановяването на последиците, причинени от коронавируса.

Премиерът Борисов подчерта, че правителството продължава да работи за оказване на помощ на българските граждани в настоящия труден период. Той посочи, че днес бяха осигурени близо 3 милиона лева в подкрепа на артистите, певците и други представители на творческите професии. А следващата стъпка е да се намери правилната мярка за отпускането на помощ в размер на няколко десетки милиона лева за самотни майки и за хора, които нямат доходи.

По отношение на мерките, въведени у нас срещу разпространението на COVID-19, Борисов посочи, че България е сравнявана с държави като Германия и Сингапур. Премиерът припомни, че на днешното заседание на правителството е взето решение за доставката на още 30 000 PCR теста, за защитно облекло и предпазни средства. Държавата предприема действия също за възобновяване на Института по микробиология, който преди 20 г. е прекъснал дейността си. „Днес събирах доцент Маринов, Кантарджиев, Мутафчийски, за да възстановим Института и да имаме готовност ние да си правим в последствие тестовете“, каза още премиерът.

В отговор на журналистически въпроси за казаното от президента Румен Радев вчера по отношение на извънредното положение и мерките срещу коронавируса, премиерът Борисов заяви: „Дори да кажеш, че България не е готова за кризата, е вероломно нападение. Не е протегната ръка“.

Министър-председателят бе категоричен, че правителството ще продължи да работи за опазване здравето на българите и за възстановяване на икономиката. /БГНЕС

DW.COM