България, Общество

Борисов: Ще се договаряме директно с държавите за закупуване на тестове, без посредници

Поръчката от ЕК е за 600 000 бройки PCR и 400 000 бройки бързи тестове. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

“Ще говоря днес отново с Европейската комисия дали е възможно към този един милион, да прибавим още половин милион от различните модификации”, допълни той. В контекста на препоръките на СЗО е било решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите-членки ще докладват на ЕК за положението.

„Ще направим всичко възможно, за да окажем подкрепа за научните изследвания, да координираме усилията и да потърсим полезни взаимодействия в европейската научна общност, за да се достигне максималният потенциал на научните изследвания в целия ЕС. 140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини. Ще работим с ключовите си партньори“, добави Бойко Борисов.

Премиерът коментира и взетите решения, след провелото се вчера онлайн заседание на Европейския съвет.

Той посочи, че в точка 13 на решенията се казва: „Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната“, оставям на умниците да коментират”, заяви той и добави:

„Призовахме лидерите и ЕК да ускори действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос. В сътрудничество с промишления сектор ЕК ще направи преглед на запасите, производството и вноса и ще предприема действия за подобряване на положението. Ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки за бавене на лични предпазни средства и консумативи за тестове. Отправяме искане към ЕК да проучим начини за ускоряване на процедурите в това отношение“, допълни министър-председателят.

Бойко Борисов допълни, че държавата ще купи директно от производителите 1.17 млн. маски за 1.41 млн. евро и 50 респиратора за 1.5 млн. евро. Одобреният от правителството договор е с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Работи се и по договор за 600 хил. PCR теста и 400 хил. бързи теста, като ще бъде изпратен и самолет за транспортирането им. Премиерът обясни, че след 4 до 8 седмици ще трябват по 10-20 хил. теста на ден и поради тази причина се влиза в преговори директно с производителите – корейски, китайски, белгийски и испански. /БГНЕС

DW.COM