България, Общество

Борис Велчев: Стискам палци на Гешев, да бъде успешен във всяко начинание

„Стискам палци на Иван Гешев. Нека бъде успешен във всяко едно свое начинание”. Това заяви Борис Велчев, бивш главен прокурор на България /2006-2012/, коментирайки работата на настоящия ръководител на държавното обвинение, предаде репортер на БГНЕС.

Велчев заяви, че ще се въздържи от оценки за работата на обвинител №1. “Оценки не давам и никога не съм го правил. Желая му истински, от цялото си сърце, успех”, добави той.

Велчев е рецензент на книгата на Ива Пушкарова “Помилването по българското наказателно право и в практиката на държавния глава”, която тази вечер бе представена в столичен хотел.

“Аз съм един от първите читатели на тази книга. Ако въобще имам някакъв принос, той се състои в оценката ми за нея. Това е една книга, която заслужава висока оценка”, коментира той и добави, че тя може успешно може да бъде защитена и като втора докторска дисертация, както и, че тя е първата, която описва всички аспекти на помилването.

Авторът на книгата Ива Пушкарова каза пред БГНЕС, че книгата ѝ обобщава цялата практика върху помилването от 1945 година насам.

“За първи път се вади информация директно от преписки за помилване, включително архивни данни за минали периоди. Идеята на тази книга е да доближи хората, които са били наказани за извършени престъпления и в последствие и успешно са изминали дългия път на поправянето”, каза тя.

Пушкарова е категорична, че извършителите на тежки престъпления най-често се поправят за разлика от тези с по-леките. Тя обясни, че винаги може да се иска помилване от всеки човек, като президентските укази не е необходимо да се мотивират и подчерта, че то не е опрощение за извършеното.
Тя уточни, че помилване се дава доста трудно и в една добре работеща правна система не надхвърля 1,5-2% и у нас тези стойности се движат в тези рамки. /БГНЕС

DW.COM