България, Политика

БСП и ДПС искат оставката на Цвета Караянчева, тя отказа да я даде

БСП и ДПС едновременно поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС.

Мотивите се оказаха различни. За левицата повод за това е вчерашната ситуация с опита за барикадиране на майки от инициативата „Системата ни убива“, подкрепени от Мая Манолова, които бяха изведени от НСО от фоайето на Народното събрание. С тях имаше и дете с увреждания.

„Стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор и да стане повод за обсъждане. Искам да напомня, че това дете, което вчера не беше допуснато да стигне до тоалетната на Народното събрание, само преди две години, на наши заседания, седеше вътре в залата“, посочи от трибуната депутатът от БСП Антон Кутев.

„Аз оправдавам техните протести, те се опитват да въздействат на властта с методите, които те имат“, отбеляза още той.

Към искането се присъедини и групата на ДПС. Председателят Мустафа Карадайъ посочи, че от партията му се заемат със задачата да стартират процедура за отстраняването на Цвета Караянчева от председателското и ще търсят подкрепя за входирането на такъв проект на решение. Причината – според ДПС Караянчева не е предприела никакви действия по техен сигнал, свързан с несъвместимостта на изпълняваната длъжност на член на ЦИК.

Според правилника проект на решение за отстраняване на председателя може да бъде входиран с подписите на една трета народни представители или точно 80, а след това да бъде подложено на гласуване в залата.

Вчерашната ситуация беше категорична провокация. Вратите на Народното събрание не са затворени, но има правила, които трябва да се спазват, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя отговори на искането за оставката ѝ от страна на БСП, повод за която стана вчерашната ситуация с майките от инициативата „Системата ни убива“, които бяха изведени със сила от едно от фоайетата на парламента, където направиха опит да се барикадират.

„Вчерашната ситуация за мен беше категорична провокация. От парламентарната трибуна днес колегите от БСП се опитват да правят свой пиар от всичко това. Мисля че видях, че едно младо момче беше използвано. Момчето можеше да си бъде вкъщи, предвид на ситуацията, която се намираме. Ситуация на COVID-19, когато всички потоци на движение в парламента са разделени – както на депутатите, така и на администрацията, така и на журналистите. Това дете беше под пряка опасност от зараза, защото и хората около него не бяха с маски“, подчерта Караянчева от трибуната.

Според нея присъствието на бившия омбудсман Мая Манолова във вчерашната ситуация показва, че тя се опитва да се възползва от майките на деца с увреждания, за да „гради политическа кариера и да внесе нов импулс в изграждането на образа си“.

„За последен път ще се занимая с опровергаване на лъжи, които се говорят и от тази трибуна, и от колегите от БСП“, каза още Караянчева и припомни, че няма отношение към пропускателния режим на сградата на парламента.

„Няма да позволя Народното събрание да бъде участник в провокация“, допълни още тя и бе категорична: „Аз лично оставка няма да дам“. /БГНЕС

DW.COM