България, Общество

Българските журналисти на празника с протест

В днешния ден отбелязваме професионалния празник на журналистите. На първи ноември по традиция се чества Деня на българската журналистика.

Първото журналистическо сдружение в България е Дружеството на столичните журналисти, основано през 1905 г. Сред неговите председатели са Йосиф Хербст (първи председател), проф. Никола Милев, Христо Силянов, Петко Пенчев, Димо Казасов и др. Дейността на Дружеството е насочена главно към професионалните въпроси и защита на моралните и материални интереси на журналистическата колегия в София. Първата стъпка е направена още на 23 февруари 1908 г., когато са основани три фонда: „Пенсионен“, „Подпомагане“ и „Журналистически дом“.

На 18 септември 1920 г. е открит и създаденият от Дружеството Журналистически клуб. Организацията издава „Вестник на вестниците“.

В края на 1950 г. Съюзът на журналистите преустановява своето самостоятелно съществуване и се влива в обединения Профсъюз на работниците от просветата, печата и политико-обществените учреждения. На мястото на Съюза на журналистите в България се създава Централен дом на журналистите, който продължава своята дейност до месец юни 1955 година.

На 12 юни 1955 г. отново е учреден съюз на журналистите под наименованието Съюз на българските журналисти, който е продължител на Съюза на журналистите в България.

По повод Деня на народните будители, който е и Ден на българската журналистика, УС на СБЖ организира протест под надслов ,,Не убивайте журналистиката в България!” пред Народното събрание в столицата. Началният час на протеста е 11.00 часа.

По данни на организацията за образование, наука и култура на ООН – ЮНЕСКО, близо 90 % от отговорните за убийства на журналисти между 2006 и 2018 г. в цял свят не са наказани. В този период са убити 1109 журналист.

Тези престъпления са се увеличили с 18% между 2014 и 2018 г. , в сравнение с предходните пет години. /БГНЕС

DW.COM