България, Общество

Васил Найденов: Да има повече пускаемост на българска музика в родния ефир

В навечерието на 24 май, когато говорим за нашето четмо и писмо, за нашата писменост, е времето да споменем за нашата култура. Необходима е повече пускаемост на българска музика в родния радио и телевизионен ефир.

Това заяви пред БГНЕС големият български певец Васил Найденов.

Днес Министерство на културата отличи идола на поколения българи поп изпълнител с Огърлие „Златен век“ за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност. По повод празника министерството отличи 72 изявени личности и институции.

“За мен това е чест, а и за всички наградени, предполагам. Хубаво е това, че всеки един от нас поне с малко е допринесъл за културата – независимо дали в музиката, театъра, балета, поезията”, заяви Васил Найденов.

Поп изпълнителят е категоричен, че българинът е кадърен и емоционален човек, но според него е необходимо родните медии да отделят повече ефирно време за наша продукция.

„Не може музиката да бъде под щанда и да се крие. Тогава няма смисъл ние да произвеждаме нещо, което не се пуска“, заяви певецът.

Според Найденов ротацията на повече и повече българска музика ще създаде не само самочувствие – това е идентичност, каза той, обръщайки внимание, че за младото поление български музиканти и творци това представлява работни места. А за държавата – вид социална политика.

„Българската музика е продукт и тя трябва да бъде лансирана от медиите. Много хора живеят с българската музика, за което сме им длъжни и трябва да им благодарим“, каза още Васил Найденов.

Тук не става дума буквално за държавна дотация, защото по думите на Найденов „ние, музикантите, сме свикнали сами да си изкарваме парите“. „Ние бяхме доста доходоносни, колкото и нескромно да звучи, и доста пари изкарвахме на държавата. Ако се върнем години назад имаше количество. Всички се подигравахме, но и обичахме Златния Орфей – да, имаше лоша музика, посредствена, но има и музика, която оцеля в годините. 20 – 30 години някои песни продължават да се въртят, значи е имало смисъл. Това означава, че тогава сме си свършили работа – кога по-лошо, кога добре, но българска музика се въртеше“, върна се назад в годините Найденов.

„От тази гледна точка аз съм длъжен да реагирам така. Не говоря за моето оцеляване или материален интерс, а от позицията на човек. Трябва да има повече ротация на българска музика в родния ефир. Това ще роди нови, хубави български песни“, заяви той и цитира колегата си Орлин Горанов: количестото ражда качествотво.

В момента, в който българска музика не се излъчва, това означава липса на национална идентичност, а и по този начин се намаляват работните места на българските музиканти. Мястото на музиката е в ефира, а „от там, като в древните римски театри, публиката да каже – това ми харесва, това не ми харесва”. /БГНЕС

DW.COM