България, Политика

Вера Йоурова: България трябва да продължи с реформите на съдебната система и борбата с корупцията

Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в България. Важно е да не бъде обърната посоката на напредъка. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на дебата за върховенството на закона в България, предаде репортер на БГНЕС.

Вера Йоурова подчерта, че ЕК е наясно, че в България има протести и внимателно наблюдава ситуацията в страната.

„Подкрепяме правото на мирни демонстрации, те са едно от основните права и съществува във всички държави. Демонстрациите показват, че гражданите на България придават голямо значение на работещата съдебна система и върховенството на закона“, каза тя.

Еврокомисията не може да се произнесе по предлаганите реформи на Конституцията, които са инициирани от премиера Бойко Борисов.

„Във всяка държава-членка конституционните реформи трябва да са обект на широк дебат в обществото, към него трябва да бъдат приобщени всички организации, които имат отношение към тези реформи“, подчерта заместник-председателят на ЕК.

Вера Йоурова заяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка е бил от жизненоважно значение за напредъка на държавата.

„В последния доклад на ЕК се подчертава, че България трябва да продължи с реформите на съдебната система и борбата с корупцията“, заяви Йоурова.

По време на дебата в Европейския парламент за върховенството на закона на много пъти микрофоните прекъсваха дори се наложи по технически причини да се спре заседанието за кратко, след което беше възобновено, но така и не се реши проблема със звука.

По този повод Вера Йоурова заяви: “Имаше нещо символично в това, че микрофоните в ЕП отказаха, когато говорихме за свободата на словото в България“.
Говорейки за механизма за проверка и сътрудничество тя беше категорична, че той ще продължи да действа, защото ЕС иска България да покаже устойчиви резултати в съдебната система и борбата с корупцията. Според нея механизмът не трябва да се възприема като отмятане на някакви кутии.
Ще запазим МСП, защото виждаме, че българският народ проявява интерес този механизъм да продължи, защото той не вярва в съдебната система. Самият български народ отправи послание към нас, с което иска ние да продължим да следим случващото се в страната, обобщи Вера Йоурова.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот подчерта, че правовата държава не е само основен принцип: „Не, той важи за всички държави, без изключение. Този принцип ни обединява, това е нашата демократична култура.“
„През октомври ще организираме разискване в Съвета на правовата държава в ЕС, а след това ще поискаме всяка държава да бъде проверена поотделно“, каза той. Ще се започне с пет държави по азбучен ред, поради което България ще бъде четвъртата сред тях.
„Хората, които демонстрират мирно за нашите ценности, заслужават нашето уважение“ , категоричен е министър Рот, имайки предвид протестите в България. Той още веднъж подчерта, че укрепването на върховенството на закона е един от приоритетите на германското председателство.

Евродепутатът Даниел Фройнд от Зелените, който е бил на посещение в България и е присъствал на протестите, заяви, че хората у нас са е оплаквали от злоупотребите на властта с еврофондовете. “Моля, спрете европейското финансиране – така ще отнемете черния хайвер на лакоми олигарси”, призова той.

Гуендолин Делбос–Корфийлд заяви, че в България се наблюдава високо ниво на корупция, злоупотреба с европейски средства и липса на свобода на словото. Според нея европейската реакция на тези негативни проблеми е закъсняла. „Годишният доклад констатира редица нередности в България. Трябва да запазим МСП, защото това е единственият инструмент, с който можем да се борим с корупцията“, каза тя.
Социалистката Катарина Барли изрази загриженост за собствеността на българските медии и от това, че съществуват тесни връзки между медии и политици.

Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че правителството на Бойко Борисов няма да се смени с демонстрации, а с избори през март. Според него след като в страната ни има протести, това означава, че има и демокрация.
Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев заяви, че не може да се съгласим с резолюцията, която Европарламентът ще приеме за България. Той е категоричен, че този законодателен орган не трябва да бъде използван като инструмент от други политически сили. „Този парламент не бива да бъде инструментализиран от една партия. Ние като демократи заставаме зад върховенството на закона“, категоричен е Ковачев.
“Кой спира хората да протестират в България? Всеки ден в последните три месеца имаме доказателство за обратното,” каза неговият колега Андрей Новаков от ЕНП. Той е убеден, че този дебат няма да реши проблемите на страната ни.

Илхан Кючюк от ДПС заяви, че дебатът в ЕП не е дебат срещу българската страна и срещу българските граждани, а това е дебат за демокрацията в България.
„Един от хроничните проблеми на българската демокрация през последните 30 години е, че няма възможност да се води предизборна кампания на друг език, освен на български език“, каза той, обръщайки се към Манфред Вебер от ЕНП.
Кючюк отправи и упреци срещу колегата си Ангел Джамбазки. „Ангел Джамбазки забрави да каже за касичката на ВМРО, за златните паспорти“. /БГНЕС

DW.COM