България, Политика

ГЕРБ: Машинното гласуване не е панацея срещу купения вот

Ако ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, предаде репортер на БГНЕС.

Даниела Дариткова

Дариткова защити предложението на управляващото мнозинство за промени в Изборния кодекс, с които да отпадне машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

„Налага се да продължим обществената дискусия и дебата, защото е важно да чуем експертите. Трябва максимално да гарантираме сигурността и коректността на вота, да защитим правата на гражданите“, смята Дариткова.

В изказването си тя се позова на доклада на ЦИК, според който машинното гласуване в 3 хиляди секции на последните европейски избори се е оказало неоправдано скъпо, а същевременно малък брой гласоподаватели са се възползвали от него. От данните на Комисията е видно, че е имало дори секции с машини, в които няма и един подаден чрез тях глас. Управляващите се аргументират още и със сложността на изборите с многомандатни избирателни райони, които изискват по-сложни бюлетини, а от там и по-сложен софтуер.

„Очертава се риск от загуба на доверие в изборната система на България“, категорична бе Дариткова.

„Ще помоля защитниците на машинното гласуване да не внушават фалшиви надежди на обществото, че това е панацея срещу купения и контролиран вот, защото така се отклонява вниманието от отговорността на нас, политиците, да водим честна игра в изборните битки“, допълни още председателят на най-голямата парламентарна група.

Освен от ГЕРБ, идеята за отпадане на машинния вот при избори за кметове и парламент се подкрепя и от депутатите от „Обединени патриоти“ и „Воля“. „Не искаме да подложим на риск бъдещия местен вот от безконечни съдебни процедури. Дължим да се произведат избори с легитимен резултат“, категорична бе Дариткова. /БГНЕС

София
5°
overcast clouds
humidity: 93%
wind: 2m/s ESE
H 5 • L 2
6°
Fri
5°
Sat
10°
Sun
11°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM