България, Политика

Гласуваме по избор – или на машина, или с хартиена бюлетина

Остър тон, взаимни обвинения и процедурни хватки белязаха 7-часовото заседание на парламента, в което депутатите обсъдиха и гласуваха част от промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, предаде репортер на БГНЕС.

Всичко започна със сутрешен кворум на ръба, когато в пленарна зала се регистрираха точно 121 народни представители. От самото начало позициите бяха ясни. Управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ настояваха за възможност да се гласува и на машина, и с традиционните хартиени бюлетини, а опозицията от БСП поиска страната да поеме по пътя на гласуването изцяло с технически устройства. Тезата на ДПС, които също засипаха с критиките управляващите, пък бе да се уточни точно какви ще бъдат машините и дали те ще отговарят само за гласуването или и за отчитането на резултатите.

В крайна сметка мнозинството наложи предложението си и на следващите избори всеки сам ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си предпочитания на светещия екран.

Не мина без процедурни хватки

Традиционно словесната схватка започна още с обсъждането на името на законопроекта. По същото време обаче от ГЕРБ поискаха поименна проверка, а причината за това е проста – депутатите имат право само на една такава процедура, което парира евентуалните по-нататъшни желания на опозицията да прекрати заседанието. Въпреки че първоначално си удължиха работното време до приключването на точката, депутатите прекъснаха след гласуването на текста за машините, а дебатът ще продължи на пленарното заседание в четвъртък.

Нинова: Машинното гласуване е единствената гаранция за честност на вота

„Хората искат оставка на правителството и прозрачни избори – нови и предсрочни. С днешните предложения им казвате, че правителството остава и чрез промените в кодекса гарантирате фалшифицирането на изборите, за да се върне същият модел отново. Ето това противоречие между управляващи и желанието на народа ще налее още масло в огъня на недоволството и на протеста“ – стартира словесния сблъсък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Дариткова: Бюлетините не са отживелица, машините се повреждат

Спекулация е, че хартиените бюлетини са отживелица, включи се в дебата председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, която обвини политическите си опоненти, че заради непрекъснатото повтаряне на тезата за опасността от манипулиране на изборите, гражданите няма да могат да се уверят в това, че промените в изборните правила се правят в интерес на прозрачността на целия процес.

Караянчева: ГЕРБ не е против машинното гласуване

„Машините, колкото и да са добри, се развалят. Какво правим, ако в едно отдалечено селце машината се развали? Ще я заменим с друга? Откъде ще намерим и колко време ще е необходимо да я доставим до това селце, за да може изборният ден да продължи, за да не ограничим правото на глас на тези хора“, попита председателят на парламента, която също защити решението.

Хамид: Бойко Борисов си подготвя фалшификацията на следващите избори

За манипулации на вота заговориха и от ДПС, които също не подкрепят предложението. Депутатът от движението Хамид Хамид директно хвърли вината върху лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обвинявайки го в опит да предреши изхода от следващите избори, когато и да са те.

Номерата в бюлетините се запазват

ВМРО не успяха да се преборят за предложението си от бюлетината, била тя на хартия или на екрана на машината за гласуване, да отпаднат поредните номера на партиите и коалициите и то бе отхвърлено. От партията се аргументираха, че с тази мярка ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини.

По време на дебатите дори бяха упрекнати от противниците на тази идея за, че се опитват да наложат умело скрит образователен ценз, който ограничава изборните права на гражданите.

Мнозинството отхвърли и предложенията на ДПС за отпадане на задължителното гласуване, агитацията на майчин език, както и възстановяване на стария ред за образуването на избирателни секции. /БГНЕС

DW.COM