България, Политика

Горанов: България е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите

България стигна най-високият кредитен рейтинг на Балканите. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Горанов коментира оценката на международната рейтингова агенция Standard & Poor’s, която повиши кредитния рейтинг на България с положителна перспектива.
„Най-голямата кредитната агенция споделя нашите оценки за развитието на държавата до края на годината и през следващата, оценява се положително всички структурни реформи по повод присъединяването на страната ни в чакалнята ERM II“, отбеляза финансовият министър.
Той подчерта, че сме успели да върнем доверието на партньорите след кризата с КТБ.

„България е най-високия кредитен рейтинг на Балканите, изпреварвайки страни като Турция и Гърция. След кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета. По-големият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година“, заяви Горанов.

От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че оценката на най-голямата кредитна агенция в света за икономическата политика на правителството е положителна. По тази причина, той не би поискал оставката на финансовия министър, както са го призовавали от опозицията. Борисов цитира оценките на Standard & Poor’s за страната ни, които говорят за стабилна банкова система, спад на безработицата, липсата на макроикономически дисбаланси. /БГНЕС

DW.COM