България, Общество

Данъчните, финансовите и митническите престъпления най-често завършват с условни присъди

Данъчните, компютърните, документалните и митническите престъпления получават най-малко ефективни присъди и най-често завършват с условни. За престъпления по служба пък има една-единствена ефективна присъда, предаде репортер на БГНЕС.

Общоопасните престъпления – тези, които могат да увредят или поне застрашат лични или имуществени интереси на много лица, са най-честата причина за ефективни осъдителни присъди, сочи изследване. В категорията влизат шофьори, причинили пътно-транспортно произшествие, причинители на пожари, крадци на автомобили, както и пласьори, съдържатели и създатели на наркотични вещества.

Най-много осъдени са шофьорите, причинили катастрофа на пътя – 9 878 души през 2017 г. След това са престъпленията, свързани с наркотици – 2 447 от тях са приключили с присъда. 468 граждани, които незаконно са произвеждали, притежавали и използвали оръжие, боеприпаси и взривове, са били осъдени ефективно.

Общо за 2017 г. делата, приключили с ефективна или условна присъда, са 34 535. От тях 11 482 са завършили с ефективна присъда, 15 271 са с условно осъждане, 825 – с оправдателна присъда, 351 са били прекратени, а 6 606 са приключили с освобождаване от наказание /прекратени/.

71 души са съдени за убийство, 25 – за опит за убийство, 886 – за телесна повреда, 41 – за отвличане и принудително лишаване от свобода, 213 – за обида и клевета, 353 – за принуда. По-малко от половината съдени за престъпления, обаче, получават ефективна присъда. Така например, от 47 души, съдени за доказано извършено изнасилване, 32 са получили ефективна присъда, а останалите са осъдени условно.

От общо 132 престъпления против данъчната система, едва 34 са завършили с осъдително решение на съда. По подобен начин завършват и почти всички дела, заведени за престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации и лица, изпълняващи публични функции, като от общо 1 748 дела 1 164 са завършили с условна присъда.

За незаконно преминаване на границите на държавата ефективни присъди са получили едва 80 човека от общо 813 съдени лица. Т. нар. „каналджии“, които са помагали в прекрачването на границата, са получили едва 25 ефективни присъди, въпреки че в престъплението за заловени и съдени 95 човека.

Нито едно престъпление не е било извършено срещу Републиката. В тази графа влизат измяна, предателство и шпионство, както и диверсия и вредителство. /БГНЕС

София
17°
clear sky
humidity: 77%
wind: 2m/s WNW
H 23 • L 23
29°
Sat
28°
Sun
28°
Mon
27°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM