България, Политика

Депутатите финализират промените в Закона за хората с увреждания

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателния вариант на промените в Закона за хората с увреждания, предаде репортер на БГНЕС.

Приетите на първо четене текстове, предложени от Министерски съвет, предвиждат от началото на 2022 година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поеме предоставянето и заплащането на помощните средства и медицинските изделия за хората с увреждания.

При представянето му от социалното министерство подчертаха, че искането на гражданското общество от много години е помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Промените предвиждат и разширяване на кръга от хора, които могат да бъдат обхванати от т. нар. защитена заетост, като в него се включват и тези с психични разстройства или интелектуални затруднения.

Отлага се с година и създаването на Държавна агенция за хората с увреждания, а мотивът е – да се даде по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата структура. До края на 2020 година Агенцията за хората с увреждания трябваше да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет. /БГНЕС

DW.COM