България, Общество

Деца изработиха шарени сурвачки

Шарени сурвачки с пуканки, гевреци и много весело настроение измайсториха малчугани в Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Децата се включиха в традиционната работилница за сурвачки „Магията на българската сурвачка” в Историческия музей, където ревностно пазят обичая Сурва.

Второкласници от 5-то основно училище „Митьо Станев” изпълниха работното ателие, за да научат за повече за обичая и как се майсторят сурвачки.

А от музея бяха приготвили всичко, което е нужно за направата на пъстра сурвакница – красиви дрянови пръчки, увити в буквата Ф, пуканки, гевреци, разноцветни прежди, сушени плодове, орехи и разказаха на децата за техните символи, свързани с плодородието и берекета на идната година.

Малчуганите научиха още каква е символиката на магическата пръчка, която има сила само на 1-ви януари и защо се прави само от дрян.

Сръчните пръстчета на децата успяха да нашарят дряновите пръчки и те заприличаха на истински сурвачки, но освен това и малките разбраха какъв е смисълът на цялата тази българска магия.

Доволни от свършената работа малките вече могат да придружат благословията за Сурва с украсените дрянови пръчки. /БГНЕС

DW.COM